Uusia tuttavuuksia Madridissa

Madridissa kuuluu olleen ennätyksellinen helleaalto tällä viikolla, sen jälkeen kun lähdin sieltä maanantaina.
Kun minä olin kaupungissa, saatiin muun muassa rakeita.
Kun kävin Toledossa, tuli ukkosmyrsky.
Normaalit meikälikan lomailukelit.

Satun olemaan ihminen, joka palelee melkein aina ja jonka mielestä 40 asteen lämpötila on vielä ihan siedettävä, joten vähän ottaa aivoon mun Madridin-reissujen säät, jotka on yleensä just tätä. Vaikka teoriassa tiedän asian, uskoin tyhmyyttäni sääennnusteisiin ja olin varustautunut 15-20 astetta lämpimämpään. Jäi sitten mikrosortsit, biksut ja hellemekko käyttämättä. Mukanani ei ollut edes pitkähihaista puseroa, onneksi sentään koneessa käyttämäni ohut takki!

Tilanteet elivät juuri niin kuin normaalisti tuppaavat Madridissa elämään ja suunnittelemastani agendasta jäi suorittamatta ainakin härkätaistelumuseo, speed dating, pari klubia, pari vermuttibaaria, viininmaistelutilaisuus ja Lavapiésin Mercado San Fernando, jossa on kuulemma hyvä pössis sunnuntai-iltapäivisin.

Ensimmäisenä iltana heitin kassin hostelliin ja lähdin etsimään ruokaa ja juttuseuraa. Löysin Malasañasta kivan baarin, jonka tiskillä juttelin mukavan kanta-asiakkaan, Merchen, kanssa. Merche oli ollut vuosia töissä Yhdysvalloissa (muttei oppinut englantia) stylistinä ja hänellä oli (kenties Amerikan vaikutuksesta) aika reilusti täytettä huulissa. Merche oli kyllästynyt espanjalaisiin miehiin, eikä ollenkaan viihtynyt Madridissa, josta oli kotoisin, vaan kaipasi takaisin Jenkkeihin. Ihan eri mieltymykset kuin minulla, mutta erittäin kiva ja huumorintajuinen nainen. Naisseuraa on sitäpaitsi vähän vaikeampi löytää Madridissa kuin miesseuraa johtuen ihan siitä, että naiset vaikuttavat liikkuvan enemmän poikaystävien tai ystävättärien kanssa.

Hauskasta seurasta huolimatta vaihdoin baaria, koska halusin hanavermuttia. Seuraavassa paikassa törmäsin chileläiseen jannuun, joka oli menossa seuraavana päivänä alkavaan San Fermínin härkäjuoksuun Pamplonaan. Reilu kolmekybänen jäbä, joka oli haaveillut siitä pikkupojasta saakka. Siis haaveillut siitä, että juoksee pitkin ahtaita katuja härkiä karkuun ja yrittää olla kompastumatta ja kuolematta!

Ei mene jakeluun. Täytyy olla joku testosteronijuttu. Härkätaistelemisen ymmärrän: se on ammatti ja siitä maksetaan. Joillekin aika paljonkin.

Tapasin pari muutakin nuorta miestä jotka ilahduttivat minua kehumalla espanjan aksenttiani. Espanjalainen on helvetin paljon vähemmän kriittinen kuin esim. suomalainen. Minustakin tulee Madridissa – ja muuallakin Espanjassa – jotenkin paljon mukavampi, iloisempi ja kannustavampi ihminen. Tämä nähtiin ainakin muutamalla Tinder-deitillä joilla kävin. Ja mikäs siinä on ollessa kannustava, kun miehet ovat paitsi komeita ja kohteliaita, myös fiksuja ja kivoja! Olen ilmeisesti toipunut sydämeni särkeneestä kaukosuhteesta tarpeeksi harkitakseni uutta. Entinen miesihanteeni (harmaasilmäinen venäläinen palkkatappaja) on vaihtunut ja nykyisin kiinnostun lyhyistä ja tummista, hevoshuijarin näköisistä miehistä. Madridissa niitä riittää.

Ensimmäistä kertaa ehdin perehtyä Tinderin mahdollisuuksiin huolellisemmin. Tarjonta on tietysti Suomea parempi jo siksikin, että Madrid on suurkaupunki, mutta myös siksi, että miehillä on selvästikin varaa, huumoria ja itsetuntoa olla ottamatta itseään ja maailmaa hirveän vakavasti.

En tohdi varastaa pärstäkuvia tähän, mutta pari meemikuvaa ja tekstinpätkää käyköön todistusaineistosta:

”Come to the dark side. We have cookies.”

”Ammatti: jos kertoisin, minun olisi tapettava sinut.”

”183 cm pelkkää lihasta. Rasvakerrosta ihan vaan sen verran, mitä tärkeimpien elintoimintojen ylläpitoon vaaditaan.”

”Eronnut. Ei sosiaalista elämää. Yritän hankkia sitä täältä.”

”Normiharrasteet: vapaahyppyä, Himalajalla laskettelua ja naparetkiä. Joskus repäisen ja irrottaudun rutiinista tekemällä jotain erikoisempaa; käyn leffassa, luen romaanin, katson tv:tä tai tempaisen oluen tai pari lasia viiniä kavereiden kanssa.”

Yks jannu oli käsitellyt kuvansa yksinkertaisesti lisäämällä naamaansa osoittavan nuolen ja tekstin ”Tämä!” Tehokasta ja toimivaa!

Sitten on hevosmiehet. Kuvia ihanista miehistä ihanien hevosten selässä. Niiihin olen aivann heikkona, mutta pyyhin silti ne vasemmalle, koska se elämäntapa ei varsinaisesti ole minua varten.

Tiedän toistavani itseäni, mutta espanjalainen itsetunto on ihan mahtavaa ja pirun seksikästä:
Treffejä sopiessani esimerkiksi kysyin oletko pitkä vai pätkä, että saako laittaa korot. Miehet vastaa että pätkä, mut ei haittaa, tykkään pitkistä naisista! Tapahtuisi harvemmin kotikentällä. Voi tosin johtua  naisistakin.

Sain kolmet treffit sovittua ja sovitettua aikatauluun. Kaikki hyvin onnistuneita, ja vahvistivat minun olevan oikeilla linjoilla harkitessani espanjalaista poikaystävää.
Neljäs olisi ollut niin myöhässä, että unohdin koko ukon ensin haukuttuani hänet. Vahinko, koska kuulosti puhelimessa varsin mukavalta, kun soiteltiin. Sain kuitenkin tarpeekseni myöhästelevistä espanjalaisista sellaisen kanssa seurustellessani, joten sellaisia en enää katsele.
Yksi deitti oli vähän tumpelompi: myöhästyi, sai sekä nopeus- että parkkisakot tullessaan, puhelimesta loppui akku, oli selvästikin kertnutut ikänsä alakanttiin jne. Kaiken lisäksi kehtasi käydä tyyppaamassa mut baarin ikkunoista ennen kun tuli sisään!  Tottakai tunnistin ja näin ko. herrasmiehen avoimesta ovesta heti, kun hän lähestyi! Jopa niin varhain, että ehdin luontevasti kääntää katseeni, eikä treffikumppani sitä älynnyt, vaan meni varmistelemaan ikkunoista edestä ja takaa, että täytänkö nyt varmasti hänen standardinsa! En tietenkään paljastanut mitään hänelle, mutta epäherrasmiesmäinen käytös jäi sen verran ärsyttämään, että en ajatellut noudattaa kutsua mennä hänen mökilleen itärannikolle elokuussa kun hänellä on loma! (Sevillaa tai Pohjois-Espanjaa olisin ehkä harkinnut.)

Onneksi mies oli hyvää juttuseuraa. Sain kuulla silminnäkijäkertomuksia Javier Bardemin (joka on mielestäni yks maailman komeimpia miehiä, ellei komein!) typeryydestä ja omahyväisyydestä ja siitäkin miten hän nyt ei ole erikoisempi näyttelijäkään, mutta saanut alalla toimivalta perhettään aika paljon boostia uralleen.
Puhuttiin jopa ihmissuhteista ja seksistä. Olen ollut ymmärtäväni että espanjalaiset miehet suosivat prostituoituja rajastajattarien sijaan ja ainakin tämä mies vahvisti uskomukseni. Kertoi, että viime aikoina häntä oli alkanut ottaa päähän ukkomieskaverit, jotka huorissa käytyään j tullessaan seitsemän maissa kotiin selittelevät vaimolleen, et enhän mä muuten, mutta kun tää poikamiesystävä pakotti riekkumaan aamuun asti kaupungilla.
Vaimot sitten tietysti aika huonona tälle jäbälle. Tämä sitten lopettanut kavereiden suojeluohjelman ja kertoo vaimoille nykyisin lähteneensä kotiin kahdelta/kolmelta ja lainkaan ei tiedä missä ukko on sen jälkeen ollut ja että sopii kysyä ukolta. Olimme yhtä mieltä siitä, että se on ihan oikein niille sioille.

Sen verran viehättäväksi onnistuin säätäjädeitinkin juomaan, että vähän pussailtiin kadulla. Siihen tuli sitten joku arabi toivottelemaan onnea ja ruokahalua ja avautumaan parisuhteestaan. Epäili, ettei rakastamansa nainen rakasta häntä takaisin, kun kääntää selkänsä sängyssä, eikä halua pussailla tai hyväillä häntä. Mitäpä sitä kiertelemään. Jouduttiin vahvistamaan, että asia on juuri näin: nainen ei rakasta häntä. Kadunmies otti asian aika hyvin, kiitti ohjeistuksesta ja jatkoi matkaa. Minäkin sanoin hyvää yötä ja lähdin hostelliin tyytyväisenä siihen, että selvisin muutamalla suudelmalla.
Olin kirjoittanut Tinder-profiiliini että puhun hyvää englantia ja huonoa espanjaa, ja lieneekö siitä sitten johtunut, että treffikumppanit olivat kovin vaikuttuneita espanjantaidostani. Espanjan mittakaavassa hyvä kielitaito onkin varmaan suunnilleen samaa tasoa kuin vaikka minun luokattoman paska, käytön puutteessa homehtunut kouluranskani.
Menomatkalla lentokoneessa vieressäni istui opettajaksi (Suomessa) opiskeleva tyttö, joka oli aiemmin ollut tutustumassa julkisten koulujen opetukseen Espanjassa ja oli näkemästään aika pöyristynyt. Kertoi jo muutaman oppitunnin nähtyään ihmetelleensä, miten lapset oppivat ylipäänsä yhtään mitään. Ongelma on ilmeisesti sekin, että opettajien palkkoja ja etuja on ainakin Madridissa (juttelin aiheesta muidenkin kanssa) johdonmukaisesti huononnettu. Tästä voi syntyä keskustelua, mutta mielestäni Suomessa (luokan)opettajilla on koulutuksen vaativuuteen nähden oikein hyvä palkka, enkä ymmärrä kitinää.

Joka tapauksessa minun on keksittävä jokin keino ylläpitää espanjaa, ettei se unohdu juuri kun olen sen hienoudet sisistämässä. Olen käynyt työväenopistolla ja kahviloissa keskustelemassa ja yritän lukea kirjoja ja lehtiä. Se ei oikein riitä sujuvan ja hyvän puheen tuottamiseen. Yritän siis laukata Espanjassa milloin mahdollista.
Kävin sitten englantiakin puhumassa sellaisessa kielikahvilantapaisessa, missä eapanjankieliset treenaavat englantia. Siinä saa treenata espanjaakin, kun kuitenkin joutuu jollekin kääntämään englannin sanoja. 

Oli kivaa. Menee vaan sisään ja alkaa puhua joillekin. Sitä voin suositella jos ei puhu espanjaa ja haluaa tutustua ihmisiin. Löytyy sekä paikallisia että turisteja. Keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tässä linkki. Vastaavia löytää varmasti googlaamalla muistakin kauungeista.
Ruokaan ei kuulemma tässä baarissa kannata keskittyä (se on meksikolainen eli ei ihme), parempi syodä muualla ensin.
Itse söin Tigressä, jossa en ennen ole käynyt, mutta josta olen kyllä kuullut. Niitä on ainakin kaksi Madridin keskustassa. Ostin juoman ja sain jälkiruokalautasellisen tapoja. Muutama kroketti, makkaraa, patatas bravas ja oliko siinä vielä tortillaa ja makkaraakin. Kolme, tai kolmeja puoli euroa.
Kielilläpuhumisbaarissa baarimikko ihmetteli, kun en huolinut tapaa juomani kanssa, mutta ymmärsi, kun sanoin tulevani El Tigrestä.

Kielilläpuhumispaikasta menin aikaisin nukkumaan, koska olin varannut aamupäivällä lähtevän bussiretken Toledoon. Ihan nopeesti vaan pistäydyin yhdellä vakkaribaarissani. Tai no, oli niin hyvää musaa, että taisi sielläkin tunti mennä. 

Teen Toledosta sun muusta myöhemmin lyhyen pätkän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s