Mitäs tytöt?

Naisellisen polveilevaa tajunnanvirtaa tytöttelystä, feminismin teoriasta ja käytännöstä ja iskurepliikkien tasosta.

Naistenpäivän kunniaksi käsittelemme tänään blogissamme tytöttelyä.

Olen aina mieltänyt tytöttelyn maailman hyväosaisten nk. ongelmien (englanniksi first world problems) luokkaan.
Tytöttely on aihe, jonka moni ottaa vakavasti ja käsittelee sitä ikään kuin siihen kulminoituisi naisten ikiaikainen sorto ja väheksyntä.
Mksei tyttöä saisi kutsua tytöksi? Ei jummarra.

Toisaalta, itselleni samanlainen punainen vaate oli naistutkimus, jota välttelin aktiivisesti koko opiskeluaikani (joka ei ollut ihan lyhyt, mainittakoon) ihan sen nimen takia, joka viittasi naiseen ihmisen alalajina ja poikkeuksena joka vaatii erillistä tutkimista. En puhu nyt sisällöstä – moni täyspäinen ja älykäs opiskelukaverini opiskeli alaa sivuaineena ja säilyi täyspäisenä ja älykkäänä, ehkä jopa paransi esitystään. Joka tapauksessa nimi naistutkimus teki minun mielessäni ka mielikuvissani tyhjäksi kaikki siihenastiset feminismin saavutukset, vaikka tarkoitus oli päinvastainen. (Ala on nykyään onneksi nimeltään sukupuolentutkimus, ja sen muuhun merkitykseen emme mene tässä.)
Tästä nyt emme viisastuneet muuta, kuin että yhdelle toinen sana on tärkeä, toiselle toinen.

Mikä tässä nyt on ongelma?

Mietin, miksi minun on vaikea ymmärtää tytöttelyyn liittyvää tuohtumusta.
Ei tunnu missään!  Tytöttelen ja pojittelen itsekin estoitta ja jatkuvasti, ja jo siksikin minun on sallittava sama muillekin.
Eivätkös tyttö, nainen, poika ja mies ole samanarvoisia termejä, joihin ei sisälly mitään implisiittistä arvoarvostelmaa?
Tytöttely ja pojittelu luo rennompaa ilmaa ja vähentää paskantärkeyttä.
Aikuisella naisella on jo syytä olla itsetunto. Omani ei tytöttelyyn kaadu. Minusta on kivaa olla tyttö ja  koen olevani tyttö, joskin nainen myös.
Tyttö on määritelmällisesti naista nuorempi, joten nuoruuttta ihannoivassa kulttuurissa tytöttelyn voi ottaa kohteliasuutena.
Tällaisia mietin, ja sitä että pidän tytöttelyä mukavan rentona tapana osoittaa sanansa useammalle kuin yhdelle naiselle samalla kertaa.

Siitä tajusin, että TÄSSÄPÄ JUURI ON POINTTI JA VILLAKOIRAN YDIN:
yksikössä tytöttely on aivan eri, ja paljon pahempi asia, kuin monikossa tytöttely!
Olen käyttänyt tai tulkinnut tytöttelyt aina positiiviseksi, koska käytän itse sitä siten.
En ole osannut ottaa tytöttely-aihetta vakavasti, koska en muista sitä aikuisiällä  kokeneeni!
Jos olenkin saanut osakseni vähättelevää tytöttelyä, en ole sitä sellaiseksi osannut tai halunnut ymmärtää. Siis tyyliä ”teepä tyttö sitä ja tätä”, tai ”mitäs tyttö on mieltä”.
Sellainen on vähättelevää tytöttelyä, jota saa ja pitääkin vastustaa!
Minua on ilmeisesti suojannut joko iso kokoni, kova ääneni, korkea ikäni, suorapuheisuuteni, huumorini, yleinen pelottavuuteni tai niitten yhdistelmä.
Selvisi sitten tämäkin vihdoin.
(Isällinen mansplaining, jossa mies selittää rautalangasta naiselle asiaa, josta nainen on kirjoittanut väitöskirjan, kuuluu tytöttelyn/isällisen alentuvuuden kategoriaan ja siitä kyllä olen saanut ja saan edelleen osani, kiitos kysymästä. Patriarkaatin lonkerot löytävät kyllä uhrinsa.)

Mitäs tytöt?

Palataanpa otsikkoon. Otsikon kysymys ja yhteys, jossa se esitetään, on ainoa minulle ja seurueelleni suoraan osoitettu tytöttelylause, jota siedän huonosti, eikä sekään ole tytöttelyn vika.
…Vai onko?
En siedä mitäs tytöt -avausta, koska kysymyksen esittäjä on yleensä mies, luomakunnan herra, joka tällä lauseella yleensä baarissa keskeyttää naisten keskisen keskustelun, joka on poikkeuksetta kiinnostavampi kuin sen keskeyttäjä, nais- tai juttuseuran puutteessa oleva tuntematon, usein humalainen, mies.
Mitä paremmat ja hauskemmat jutut naisilla keskenään on menossa, sitä varmemmin ne tulee joku edellä mainitulla lauseella keskeyttämään.

Harmitus ei siis liity tytöttelyyn, vaan keskeytyksen aiheuttamaan ärtymykseen, miehen kyvyttömyyteen tulkita sosiaalisia tilanteita, ja vääristyneeseen kuvaan omasta merkittävyydestään.
Eikun siis miten se menikään?
Havaitsemme, että lähempää tarkasteltuna ”mitäs tytöt?” kuuluu sittenkin väärän tytöttelyn lajiin, vieläpä varsin puhtaasti – huolimatta hämäävästä monikkomuodosta!
Paitsi tytöttelyä, ”mitäs tytöt” on varmin tapa saada ko. tytöt pyörittelemään silmiään ja toivomaan, että kysyjä ymmärtäisi lähteä kohteliaasta kehotuksesta.
Menen baariin ollakseni seurallinen ja tapaan mielelläni uusiakin ihmisiä, joten juttelemaan saa tulla, mutta yleensä kannattaa odottaa sellaista hetkeä, kun seurueessa on puheenaihe vaihtumassa, keskutelussa tauko tai ilmassa ”tilaa”.

Keskustelun avaukseen tai ns. iskurepliikiksi suosittelen jotain otsikon esimerkkiä originellimpaa. Esimerkiksi muinoin Pressan yökerhossa kuulemaani laini: ”Jaa, sitä ollaan vähän paremman näkösiä naisia” oli niin hyvä, että jäi mieleen,
ja  Tavastialla kuultu ”Mä aion tehdä elämässäni kaks lasta ja mä en aio tehdä niitä sun kanssa, mut lähetsä tanssimaan” erikoinen.
Älkää käyttäkö näitä, ne on käytetty, keksikää uusia!
Huumori on suotavaa ja sallittua. Useimmat naiset arvostavat sitä ja yllättävän moni mieskin, jos se on tarpeeksi helppotajuista.
Jos olet kerta kaikkiaan vakavikko, epäinnovatiivinen, etkä keksi mitään raikasta, niin ”Mitä sä juot?” on keskustelunavauksien klassikkko ja edelleen aivan hyväksyttävä.

Hyvää naistenpäivää, tytöt ja pojat!

 

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Mitäs tytöt?

  1. Erittäin hyvin analysoitu toi baarissa tapahtuva Mitäs tytöt -lähestymistapa ja miksi se potuttaa. Hyvä itsetunto on ihmiselle hyväksi, mutta silloin kun (mies) kuvittelee nousuhumalan aiheuttamassa itsekeskeisyyspuuskassa olevansa maailman kiinnostavin yksilö tuli suusta mitä tahansa, olisi itsekritiikki suotavaa.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s