Lux Helsinki 2017 

Vuosi alkaa Helsingissä hyvin: Suomen satavuotisjuhlien avajaiset uutenavuotena Kansalaistorilla olivat paitsi hilpeät, myös eurooppalaisen sivistyneet: Tappelupukarit ja jurriörveltäjät losutivat poissaolollaan.  Mitä nyt kuulemma pääministeri Sipilän esiintymiselle vähän buuattiin, mitä sitäkin pidän pelkästään hyvänä kehityksenä. Itse en valitettavasti sitä kuullut/nähnyt tai päässyt siihen osallistumaan, sillä siirryin äänentoiston ulottumattomiin, kun häntä kuulutettiin lavalle.

Arvelin suopean ja leudon, melkein kymmenen plusasteen sään olevan syynä yhtä suopealle ja leudolle, rennon letkeälle ilmapiirille. Saatoin olla väärässä, sillä loppiaisena pakkasta oli jo rapsakat parikymmentä, kun suuntasin itäisestä lähiöstä metrolla ytimeen lux-festivaalille, mutta meininki edelleen eurooppalaisen rento ja mukava! Tässä linkki tapahtumaan.

Homma jatkuu enää pari päivää eli huomenna sunnuntaina ja maanantaina (8.-9.1.17) vielä ehtii käydä tsekkaamassa. Itsekin varmaan menen vielä toisen kerran, kun pari jäi näkemättä.

Edellisiin ”Lux Helsinkeihin” verrattuna tänä vuonna oli järkevämpi ja helpommin hahmotettava reitti, mutta tasapaksummat taiteet. Monesta työstä tuli tunne, että olen nähnyt tämän ennenkin, samassa festivaalissa, ja parempana versiona.

Ikuisena anarkistina ja vastarannankiiskenä kiersin kierroksen väärään suuntaan. Aloitin entisen sairaalan sisäpihalta Unioninkadulta ja pidin siitä eniten. 

Flowers of light. Valokukkia ja -tähtiä. Riittävästi ja isokokoisia. Valkoiset toppahousuni hohtivat ultraviolettilamppujen alla huomattavasti paremmin ja filmaattisrmmin kuin tummiin pukeutuneilla katsojilla keskimäärin. (En osannut tulkita uuden puhelimeni ääniä, joten kuvia oli puolet vähemmän kuin luulin ottaneeni. Siksi ei toppahousuistakaan ole todisteita. Puhelin on muuten Honor 7, vaikuttaa hyvältä ja oli kohtuuhintainen koska uusi malli on jo myynnissä)

Tämän kuvan otin alapuolelta.

Tuomiokirkon showt eivät tehneet minuun vaikutusta, etenkin kun muistin vielä elävästi yliopiston (Unskin) puoleisen kryptan seinään viime- tai toissa vuonna heijastetun aivan mahtavan teoksen. Nyt oli aika mitäänsanomatonta kuvaa kirkonmäellä, ja Snellmaninkadunpuoleisella seinällä vesiputous ja inkkarimusiikkia. Sellainen koyaanisqatsi, mutta ei yhtään vaikuttava. Jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.

Senaatintorin kupariputket joissa palavia (ehkäpä kaasu-?) hehkulamppuja pääsi säätelemään oli kaunis sekä läheltä että kaukaa. Lähinnä osallistuivat lapsukaiset ja turistit, minäkin tyydyin ottamaan kuvia.

Senaatin torin toisella puolella saa hyppiä. Siellä on kolme valokuutiosta koostettua tornia, joihin syttyy ja sammuu valoja kun niiden edessä oleville tasanteelle menee hyppimään. Ja sinne on aivan turha mennä yksikseen hyppäämään: painoa ja siis ihmisiä tarvitaan paljon. The more the merrier! Parhaiten näkyi homma toimivan ja kirkkaimmin valot palavan niillä, jotka älysivät pomppia tasatahtiin. Tällainen suomalaisten osallistaminen on mieleeni:pakko ottaa kontaktia!

Pimeässä ei nähnyt ihmisiä, joten varmaan paikalla oli tuttuja, mutta bongasin vain pari tv:stä tuttua näyttelijää, heidätkin pressanlinnan valoissa.

Lumi ei sanottavammin lisää valoisuutta, otsalamppu ei kenties olisi huono idea. Teosten katsomoissa ei siis tuttuja bongailla. Pilkkopimeäähän niissä on, katuvalotkin on sammutettu teosten tieltä. Varsinaisesti Lux Helsinki ei siten lisää valoa, vaan vie sen vähänkin. Pointtina on lähinnä vallitsevan pimeyden hyödyntäminen valoteosten taustana. Varsinaiseen sosiaaliseen minglaukseen tai korkeakulttuurisissa seurapiireissä liehuntaan tapahtuma ei siis sovellu. Hyvä niin. Saa vapaasti painella toppahousut suhisten ja todeta että kyllä muuten suomalainen osaa pukeutua – nimittäin asiallisesti sään mukaan! Näin paljon karvalakkeja, kaikenlaisia pipoja, lämpimiä toppiksia, turkiksia ja rukkasia – muutamalla valaistulla kadunpätkällä.

Reitti on melko hyin merkitty, mutta tässä vielä kartta, jota jouduin erikseen kysymään tapahtuman FB-sivulla, kun en muualta löytänyt ja sivuston kartta on huono:ladattava kartta

Hehkulamppuja Kauppatorin pakollisessa opettavaisessa osuudessa.

Espan lavalla on vielä röntgenkuvista tehtyä taidetta. Viime tai sitä edellisenä vuonna oli lääkeliuskoja. Se oli hienompi, tämänkertaiseen en jonottanut sisään asti (tää on ainoa mihin mitään jonoa, joten sellaista on turha pelätä!) eikä se ollut valokuvauksellinen.

Siispä mennessäni räpsäisin vielä kun ehdin kuvan Espan jouluvalaistuksesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s