​Jason Bourne, ajatuksia herättävä elokuva

Näin juuri Jason Bourne -elokuvan,  jota olen kovasti odottanut, en pelkästään, koska Matt Damon on mukavasti tavallisen suomalaisen miehen näköinen, ja häneen on ehkä siksikin helppo identifioitua melkein roolissa kuin roolissa, vaan koska leffassa ovat molemmat ihannemieheni Tommy Lee Jones ja Vincent Cassell.

Elokuva ei valitettavasti yltänyt sarjan aikaisempien Medusa-juttujen tasolle. Juoni oli heppoinen ja takaa-ajoja oli liikaa ja ne olivat kaikki tylsiä, mutta olihan se ajatuksia herättävä elokuva.

Muun muassa tällaisia ajatuksia ja syvällisiä pohdintoja elokuva minussa herätti:

 • Hollywoodissa kuvataan käsistä riistäytyvä miekkari tai mellakka aina käsivaralta ja annetaan kameramiehelle, jolla on paha parkinson tai vähintään viikon ryyppyputki takana, jolloin tärinä on sitten sen mukainen. (Kaikki kunnia Hollywoodille, jonka fani olen siinä kuin Jason Bournen ja hänen kollegoidensakin, mutta eurooppalaisissa ja aasialaisissa elokuvissa on nähty innovatiivisemoia ratkaisuja kuvata sekasortoa ja yleistä hässäkkää.)
 • Mitähän varten Reykjavikissa sijaitsevan hakkerien tukikohdan työkieli on saksa?  Liittyykö siihen jitenkin saksalaisen insinööriperinne tai sen maine?
 • Tää leffan kyberturvallisuusjihtajamimmi on vähän köyhän miehen Natalie Portman. Yritettiinköhän Natalieta saada rooliin? Jos yritettiin, niin hyvä, ettei saatu, koska Natalie, vaikka ihana onkin, on ihan hirvee tappi ja olis hävinnyt noitten jätkien varjoon. Jopa ikämies Tommy Lee on ihan teksasilaisen kokoinen.
 • Jos CIAssa katsotaan satelliittikuvaa, niin kuka ehtii laittaa – ja miten?- autoihin ja ihmisiin tagit ”target” ja ”asset”?
 • Koska olen tavannut muutamia amerikkalaisia, en jaksa uskoa, että jossain Washingtonissa tai Virginiassa kourallinen toimistoporukkaa, agentteja tai ei, tuntee Syntagma-aukion hoodit, tietää missä on Athenen patsas tai osaa antaa neuvoja, miten Berliinin kaduilla liikutaan.
 • Vincent Cassell on ollut niin huonoissa leffoissa viime aikoina (esim. Huuma), että sen kannattaisi vaihtaa agenttia. Mä voisin ruveta.
 • Minkälaiset ihmiset nauttii takaa-ajokohtauksista? Moneskohan kohtaus tää on jossa ajetaan autojen yli? Eiks tää oo jo nähty? Onks pakko olla mies tajutakseen? Ehkä ei kuitenkaan, sillä olen nähnyt jänniä ja hyviäkin takaa-ajoja. Ehkä jopa aiemmissa Jason Bourne -leffoissa? Tulee mieleen myös San Francisco ja Steve McQueen, ei välttämättä yhdessä. Minulta puuttuu joku piuha joka vie takaa-ajot hermokeskukseen ja aiheuttaa siellä tuntemuksia.
 • Las Vegasin hotellista tuli muistikuvia 70-luvun Hotelli Hesperiasta. Sama kultaa ja ruskeaa sekoitteleva väritys. Hesperia tais olla johonkin aikaan Helsingin hienoin. Las Vegasissa on vissiin sitten herätty retro-estetiikkaan. Ymmärrän toki, ettei Las Vegasta pidetä tyylin Mekkana Yhdysvalloissakaan.
 • Tarttisin uuden ruskean kajalin. Onkohan missään meikkikaupassa vielä ale?
 • Kävisikö Burger Kingissä syömässä crispy chickenin? Se on pirun hyvää enkä ole talven jälkeen sortunut siihen.
 • Kummallahan on isommat silmäpussit, Vincentillä vai Tommy Leellä?
 • Jaa, tollasta puu-arkkitehtuuria tossa. Moneltakohan Löyly aukeaa ja mahtaako siellä saada aamiaista? Onkohan siellä croissantteja? Tuskinpa.
 • Pitäisiköhän tästä leffasta kirjottaa sellanen ”arvostelu” blogiin, johon listaan näitä heränneitä kysymyksiä, tai mitä nyt muistan.

Nokkelimmat  varmaan jo osasivat päätellä, että oli mielestäni aika tylsä leffa. En ollut kovin viihdytetty. Meni paikoin vähän liian mission impossibleksi, mutta ilman jännitettä.
Uskon kuitenkin, että moni pitää, eikä edes pety. Minä vähän petyin, mutta uskon päässeeni asian yli huomiseen mennessä.

Laitan tässä vielä bonuksena linkin leffan espanjankieliseen traileriin, jolla olen jo ”viihdyttänyt” Fafcebook-kavereitani. Jaksaa naurattaa dubbaukseen tottumatonta suomalaista: Jason bourne trailer español
(jos Tommy Leen spiikkaus erottuu  edukseen, johtuu se siitä, että herra itse dubannut. Taas uusi syy ihailla TLJ:tä.)

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “​Jason Bourne, ajatuksia herättävä elokuva

 1. Kiitos leffakritiikistä. Ja kiitos ettei tarvinnut sitä itse kirjoittaa – olisi tullut kaksi melkein samanlaista. Lisäksi katsoin elokuvan telkkarista kotisohvalla löhöten espanjaksi dubattuna, joten voivoi….ja voi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s