Toimintaohjeita pyörällä ja jalan kulkijoille

Pyöräily kuumentaa yleensä tunteita, ainakin täällä meillä pääkaupunkiseudulla. Itse asiassa siitä saattaa saada riidan aikaan nopeammin kuin maahanmuuttokeskustelusta,  parveketupakoinnista, tai hallitus- vs. oppositiopolitiikasta. Kaikkihan sitä tekevät, tai ainakin näkevät ja kaikilla siitä on mielipide, pyöräilystä. Jollain useampi, riippuen millä välineellä sattuu olemaan liikkeellä kysyttäessä.
Tiedostan siis riskin ryhtyessäni pyöräpoliisiksi, mutta arvatkaas mitä? En välitä, koska olen oikeassa!
Kävelin tässä kotiin ostarilta ruokakassien kanssa. Tulin kevyen liikenteen risteykseen kun takaani sujahti yksi. Läheltä, nopeasti, ilman soittokelloa.
Ei niin läheltä, että kyseessä olisi ollut vielä vaaratilanne, riski kylläkin. Polveni on lähes käyttökelvoton, enkä pysty väistämään nopeasti. Liikkumisrajoitettani ei välttämättä päältä näe, etenkään kovassa vauhdissa, olenhan hehkeä, parhaassa keski-iässä oleva blondiini.
Tulipa kuitenkin tästä mieleeni, näin pyöränhuoltoliikkeiden kuumana sesonkina, kannustaa kansalaisia soittokellon hankintaan ja käyttöön.
Monissa pyörissä, eikä varsinkaan kilpapyörissän, ole välttämättä soittokelloa vakiona, joten se on hankittava. Niitä saa eri hintaisia ja monestakin paikasta. Jos on tyylistä tarkka tai muu hipsteri, kannattaa toki aloittaa pyöräliikkeestä. Vaikka samalla kun tsygensä huollattaa.

image
Nämä ovat hyviä pyöriä. Näissä pyörissä on soittokello.

Verkkokauppaan verrattuna perinteisen kivijalkakaupan etu on, että pääsee kokeilemaan ääntä eli  tekemään sound checkin. Eikä muuta kun rahat tiskiin ja käyttöä harjoittelemaan!
Jotkut pyöräilijät nimittäin varovat käyttämästä kelloa, koska väittävät, että jotkut jalankulkijat loukkaantuivat siitä, ja jopa huutelevat herjauksia perään. Jos haluaa hifistellä ja pelkkää loukkaavansa kävelyteiden herkkänahkoja, voi toki yrittää miedontaa ärhäkkää pois alta -vaikutelmaa valitsemalla miellyttävä-äänisen soittopelin ja katsoa onko sillä vaikutusta.
Pyöräilijöille tärkeintä on kuitenkin olla välittämättä vähäjärkisistä jalankulkijoista. Useimmat jalan liikkujat osaavat arvostaa merkkiääntä, joten tällä puheella: hommatkaa kello ja soittakaa sitä hyvissä ajoin ennen kun lähdette ohitatte jonkun. Ihan kenet vaan, muutkin kuin arvaamattomat pikkulapset ja koirat, humalaiset ja pyörätiellä kävelevät, jotka todennäköisesti eivät ole edes tajunneet kävelevänsä pyörätiellä.
Reippaasti vaan kelloa soittelemaan, ei se tapa, mutta soittamatta jättäminen saattaa pahimassa tapauksessa tehdä suurtakin vahinkoa.
Ajatelkaa asiaa vaikka näin: Otetaan bemari tai audi. Nehän ovat kalliita autoja, mutta siihen nähden yllättävän monesta vaikuttaa puuttuvan suuntavilkku. Ottaako vähän pattiin kun joku sujahtaa autolla eteesi naapurikaistalta? Kyllä ottaa. Siinähän jarruttelet ja, jos olet temperamentiltasi kiihtyvää laatua, manaat.
Fillareiden kanssa on kuulkaa ihan sama juttu. Ei kukaan epäile, ettet osaisi ajaa, vaikka soitatkin kelloa. (Kun nyt tuli puheeksi, niin moni ei tiedä, että suuntamerkkiä voi näyttää pyörälläkin. Vaikka sen joutuukin tekemään nolosti kädellä, se on ihan ookoo ja yhtä suositeltavaa kuin kellon rimpauttaminen. Kummastakaan ei menetä imagoaan, päinvastoin!)

Näille huonoitsetuntoisille ja hölmöille jalankulkijoille, jotka eivät ymmärrä omaa parastaan ja ottavat kellonsoiton henkilökohtaisena loukkauksena sanoisin,  että asenteenne ei varsinaisesti auta kevyen liikenteen sujuvuuden edistämis- ja vaaratilanteen välttämistarkoitusta.  Perään sadattelun sijaan voisi huutaa kiitoksen. Tiedän että se on suomalaiselle vaikeaa, mutta hei; niin on kellon soittaminenkin!
Niille, jotka sujahtavat ohi hiirenhiljaa vaaksan päästä kuudenkympin tuntivauhtia, saa puolestani huudella ihan vapaasti jatkossakin.  Jos ehtii. Kannattaa ehkä miettiä joku osuva, mahdollisimman terävä mutta rakentava lause valmiiksi.
Jos keksit hyvän, ehdotukset voi kirjoittaa  kommentteihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s