Työtön työnhakija avautuu TE-keskuksista

Olen ollut yllättävän pitkään hiljaa.  Lupasin aikoinani valittaa tässä blogissa, ja olen tehnyt sitä aivan liian vähän. Pannaanpa siis syksyn kunniaksi tälläinen vähän masentavampi ranteet auki -aihe:

Olen pitkäaikaistyötön. Määritelmän mukaan pitkäaikaistyöttömäksi tulee oltuaan työttömänä yli vuoden. Katson siis tietäväni aiheesta jotain, vaikka myönnän sekä kokemukseni että tämän postauksen subjektiivisiksi. Omat kokemukseni ovat Helsingistä.
TV-ohjelmat tulevat usealle työttömälle tutuksi. Niin minullekin. Vaikka kirjoittelenkin päivät työhakemuksia, illalla löydän itseni valitettavan usein kotisohvalta.
Onneksi sentään omalla alallani (viestintä ja markkinointi, toistaiseksi, alan vaihto harkinnassa) voin jotenkin perustella tv:n katselun olevan ammattitaitoa kehittävää, monessakin mielessä. Mainonnan ja PR:n seuraaminen ja arvostelu, talous ja politiikka, muut päivänpolttavat puheen- ja uutisaiheet, kanavien kohderyhmien ja niissä tapahtuvien muutosten tarkkailu ja analysointi on tavallaan ihan hyödyllistä.
Olen siis katsonut aika paljon eri keskusteluohjelmia alkaen Ylen A-talkin työttömyyskeskustelusta (muutama viikko sitten?) eduskunnan kyselytuntien kautta kansalaispalkkakeskusteluun.
Kimmoke tähän postaukseen tulikin oikeastaan A-talkin työttömyyskeskustelusta. Sen veti Susanne Päivärinta ja  keskustelemassa sillä kertaa olivat työtön, yrittäjä ja pari vastakkaisen laidan kansanedustajaa; Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Ben Zyskowicz (kok).
Työtön kertoi muutaman hyvän esimerkin elävästä elämästä – milloin pääsi ääneen – ja ainoana vaikutti tietävän yhtään mitään työttömänä olon käytännöistä, eli siitä millaisia asioita työttömältä työnhakijalta odotetaan ja millaisiiin vaikeuksiin hän törmää.
Kaipasin työvoimatoimiston näkökulmaa keskusteluun, olen kaivannut ennenkin ja kaipaan edelleen. (Työvoimatoimiston nimi muutettu, nykyinen nimi TE-keskus tai TE-toimisto. Nimestä esiintyy kansalaisten keskuudessa useita koulukuntia, ja onkin selvää että TE-mikäsenytonkin-instanssilla olisi parannettavaa niin brändinrakennuksessa kuin viestinnän selkeydessä).

Mikä keskus ja millä asialla
Työ- ja elinkeinoministeriön tarjoamalla työttömien nettisivulla, jonka osoite on mol.fi – älkää kysykö miksi!– esiintyy kattokäsite TE-palvelut, sivun alakulmasta löytyy TE (=työ-ja elinkeino)-toimisto.
En tiedä, millä nimellä sitä pitäisi kutsua. Toivon, että joku tietää. Arvomme siis mieleisen nimen, tällä viikolla päädyn useimmiten käyttämään TE-keskusta, jossa on vähiten kirjaimia.
TE-toimiston toiminnan tarkoitus tai mielekkyyskään ei ole minulle valjennut, joten asiantuntemukseni ei riitä kuin arvailemaan sen käytäntöjen visiota, missiota ja arvoja, kuten bisneskielellä sanotaan. Kerron muutaman oman kokemukseni esimerkkinä. Niistä voi sitten itse kukin arvioida toiminnan tarkoitusta ja tehokkuutta. Eli oikaistaanpa ensin suurin harhaluulo:

TE-keskus tekee työtarjouksia
Etenkin varttuneempien ikäluokkien keskuudessa elää käsitys, että työkkäristä saa töitä, työn tarjoaminen on yksi sen tehtävistä. Ehkä näin on joskus ollut.
Oman työ- ja työttömyysurani aikana työnvälitystä ovat tehneet huomattavasti tehokkaammin erilaiset yksityiset, voittoa tuottavat, varamies-, toimiala- ja headhunter-yritykset.
Harhakäsitys on ymmärrettävä poliitikkojenkin keskuudessa, sillä TE-keskus tosiaan kertoo tekevänsä työtarjouksia työttömille työnhakijoille.
Näin sanoessaan se ei varsinaisesti valehtele. Avataanpa käsitettä:
Työtarjous vakiintuneessa kielenkäytössä tarkoittaa sitä, että yritys tai yhteisö A. tarjoaa työtä henkilölle B. Työtarjous ja sen hyväksyminen tai hylkääminen on perinteisesti käsitetty menevän suunnilleen tähän tapaan:
Yritys A: ”Tuletko meille töihin?”
Henkilö B: ”Kiitos kyllä.” /” Ei, kiitos.”
Ylläoleva käsitys on joko virheellinen tai ainakin tarkoittaa TE-keskuksen kielellisessä kontekstissa, sanoisinko jopa ”toisessa todellisuudessa” ihan muuta, näin:
TE-keskus lähettää postitse printtejä vapaana olevista työpaikoista, aivan normaaleja rekry-ilmoituksia, joita se kutsuu työtarjouksiksi. Työnhakijan tulee hakea näitä ehdotettuja työpaikkoja aivan perinteisellä hakuprosessilla muiden kanssa. Siitä, että työnhakijalle lähetään työpaikkailmoitus postitse ja käsketään hakemaan ilmoituksessa mainittua työtä, ei seuraa se, että työpaikkailmoitus mystisesti transsubstaation kautta muuttuu työtarjoukseksi. Tämän asian ymmärtämiseen ei tarvita logiikan eikä teologian opintoja.
Olen näitä ”työtarjouksia” muutaman kerran saanut, neljä-viisi kertaa ja kolme kpl joka kerta. Eri kirjekuoressa, työkkäri ei säästä postimaksuissa.
Hakematta jättämisestä seuraa karenssi. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että rahaa ei tule mistään, ennen kuin asia on käsitelty julkiselle sektorille ominaisella tehottomuudella ja paperien pyörittelyllä. Todennäköistä on, ettei rahaa tipu käsittelyaikana, ja varmaan melkoista vaivannäköä vaatii että sittenkään. Karenssia on siis syytä välttää.

image

Kieltäytyminen tarjotusta työstä
Karenssin välttäminen tehdään vaikeaksi, mikäli kokemukseni ovat yhtään lähellä keskivertotapausta, kuten oletan: Saamistani työpaikkailmoituksista yksi kolmesta on sellainen, jota yleensä voin hakea ja koska nämä paikat ovat normaalissa haussa, yleensä olen jo ajat sitten niitä ehtinyt hakeakin.
Miksi sitten ”kieltäydyn tarjotusta työstä”? (Kyllä, tämä on TE-keskuksen sanavalinta. )
1. On aivan normaalia että viimeinen hakupäivä on mennyt jo aikaa ennen kun saan koko kirjeet. useissa tapauksissa hakupäivä on mennyt jo ennen kirjeitten lähettämistä!
2. Sitä, täyttääkö työnhakijan paikkaan vaaditut kriteerit, ei tarkasteta. Olen vastaanottanut useamman ”tarjouksen” paikasta, jonka vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto (minulla on alempi). Eräässä rekrytoinnissa vaatimuksena oli ortodoksisen seurakunnan jäsenyys. (En ole ortodoksikaan.) Edellä mainitut olivat siis vaatimuksia, eivät toiveita. Työvoimatoimiston ihmisten luulisi tietävän, että mikäli ilmoituksessa esiintyy sanamuoto ” valittavalta hakijalta edellytetään” tai ”hakijalla tulee olla” ominaisuus x, se tarkoittaa että niitä ominaisuuksia tosiaan edellytetään ja hakemuksia, joiden hakija ei täytä vaadittuja kriteereitä, ei huomioida.
Ja näitä sitten työtön selvittää työvoimatoimistolle. Olen soittanut ja perännyt toiminnan järkevyyttä. Sain kuulla, että työvoimatoimistolla on oikeus evätä oikeus työttömyysturvaan, jos ei hae tarjottuja hommia ja hakematta jättäminen on  työstä kieltäytymistä. Siis vaikka olisi kristallinkirkasta, ettei henkilöllä ole mitään asiaa haettavaan paikkaan!
Tämä lähetysmistapa on johdonmukaisessa linjassa TE-keskuksen muun toiminnan ja viestinnän kanssa.
Koen sen uhkailuksi, jota se onkin. Kysymykseni kuuluu, onko tällainen tarpeellista ja mitä tällä saavutetaan?
Tarkoitus lienee jotenkin varmistaa, että työnhakija hakee töitä. Itselläni on tallessa muistiinpanoja 80 % lähettämistäni hakemuksista (osa lomakkeina, parin kuukauden hakemukset hukkasin tallentaessani uudet väärän tiedoston päälle). Sellainen tieto, että töitä ON haettu, ei TE-keskusta kiinnosta. TE-keskusta kiinnostavat ne, jotka eivät ole hakeneet ja niitä se etsii ja pyrkii käräyttämään kuvitellen, että valtaosa työttömistä elbailee ja elää leveästi korvauksilla.
Minun käsitykseni on erilainen ja toisaalta hyväksyn senkin jos nyt esimerkiksi 2-5 % työttömistä hetken ottaisikin rennosti. Väitän että kaksi-kolme kuukautta on terveelle työntekoon tottuneelle normaali-ihmiselle maksimiaika olla tekemättä mitään. (Väite perustuu mutuun, ei tieteellistä pohjaa.)

Onko siis ihme, että työttömien keskuudessa TE-toimistoon suhtaudutaan huonona vitsinä, joka naurattaisi, ellei se leikkisi työttömien ja heidän perheittensä toimeentulolla?

Koulutus
TE-toimisto tarjoaa myös koulutusta. En tiedä minkälaisia ja minkä tasoisille oppijoille ne on tarkoitettu, mutta työttömyyteni alussa olin vielä sen verran aktiivinen että kysyin neuvoa taitto-ja kuvankäsittelykursseista, inDesignia tai vastaavaa. Muutamassa kiinnostavassa paikassa olisi ollut hyötyä puolivirallisista visuaalisen alan kursseista.
Soittelin ja mailailin kolmeen eri osoitteeseen TE-keskuksessa. Kerran puhelimessa oli ihan ystävällinen rouva, joka näki todistettavasti vaivaa ja pani tikkuja ristiin etsiäkseen tarkoituksiini sopivaa koulutusta. Tulos oli kuitenkin heikko: just nyt ei ole, eikä tiedetä koska tulee ja tuleeko. Että tarkkaile sivustoamme. Niinpä.

Anekdootti 1990-luvulta: Näistä työvoiman kurssituksista on jäänyt mieleen tuttavan käymä ravintolamuusikoiden jatkokoulutuskurssi, josta on vuosia aikaa, mutta tulen muistamaan sen aina, se vaan kuulostaa niin pähkähullulta. Toisaalta uskon, että juuri se nimenomainen kurssi ehkä olikin poikkeuksellisen perusteltu, jos nyt ei työllistymistarkoituksella niin ainakin kansanterveydellisesti ja mielenterveysmielessä. Muusikoillahan nyt tuppaa olemaan hauskaa keskenään, vaikka kurssilla olisivatkin. Ei se työttömyys nimittäin mitään herkkua ole ja vertaistuessa on kiistämättömät etunsa.

Työtön ei saa suunnitella
Viimeksi otti päähän tällainen yksityiskohta:
Helsingissä on koulujen syysloma nyt, viikolla 41. Tänä vuonna loma on (käsittääkseni ensi kertaa) kaikissa Helsingin kouluissa samaan aikaan ja kestää koko viikon.
Mitä tekee TE-toimisto? Järjestää pakollisen infotilaisuuden torstaina 15.10.
Käsittääkseni työttömissä työnhakijoissa on itseni lisäksi muitakin äitejä ja isiä.
Ilmoitus tuli (taas postitse) pari viikkoa ennen h-hetkeä. Työttömät, jotka mahdollisesti ovat ajatelleet härskisti käyttää ”tilaisuutta” eli työttömyyttään lapsensa/lastensa hyväksi ja suunnitelleet yhteistä tekemistä, voivat perua mökkireissunsa, ulkomaanmatkansa, kyläilynsä tai risteilynsä, mitä nyt ovatkaan suunnitelleet ollessaan vapaalla lapsen kanssa samaan aikaan kuin koulusta on lomaa.
Asia ei tällä kertaa koske itseäni, koska ehdin saada tiedon ennen kuin ehdin mitään suunnitella, mutta olisi hyvin voinut koskea ja harmittaa vietävän paljon niitten puolesta joita tämä koskee! Olen aivan varma, että näitä ihmisiä on.
Nimittäin työttömällä saattaa olla fyrkkaa, saattaa olla sukavarressa tai salatilillä, ja hän saattaa olla peräti säästänyt rahaa työttömänäkin (katso Google: ansiosidonnainen, peruspäivärahastahan ei säästetä) ollessaankin tarkoituksenaan viettää laatuaikaa lapsen kanssa koulutyön välissä.
Siinähän perut menosi ja menetät mahdollisesti maksetun matkasi ja menet ”NOIN TUNNIKSI” Pasilaan kuulemaan miten ”esittelemme TE-palveluja, asiointitapojamme, ja tarjoamme ideoita työpaikan löytymiseen”!” Työnhaku on voimassa yllä mainittuun ajankohtaan saakka” ja mikäli tilaisuuteen ei osallistu ”voi” menettää oikeutensa työttömyysturvaan. Rehellinen sanamuoto tietenkin olisi ”menettää oikeutensa työttömyysturvaan”.
Työvoimatoimisto voi yllättää elämäänsä suunnittelevat ihmiset koska tahansa erilaisilla tempauksilla, infoilla, työllistämishankkeilla ja koulutuksilla. Usein työttömällä on perhe, jolloin suunnitelmat koskevat useampaa kuin työtöntä. Voin kuvitella Hra/Rva Työttömän, jonka puoliso on työssäkäyvä ja ottanut töistä lomaa viedäkseen perheen reissuun viikoksi X. Lapselle/lapsille on anottu rehtorilta lupa olla pois koulusta, matka maksettu jne. Kaksi viikkoa ennen koneen/junan/laivan lähtöä napsahtaa joku työkkärinakki työttömälle. Virkailijasta sitten riippuu, päästäänkö matkalle ja kelpaavatko selitykset. Ennuste ei ole hyvä.
Jos neuvottelen työpaikasta potentiaalisen työnantajan kansssa, voin neuvotella ennen sopimuksen tekoa myös edellisessä elämänvaiheessani suunnittelemistani menoista. Tiedän tämän, sillä olen tehnyt niin.
Työtön ei voi suunnitella tai neuvotella elantonsa menettämisen pelossa. Työttömän ihmisarvo on vähäisempi kuin työllisen ihmisarvo, koska ihmisarvo mitataan rahassa, kuten kaikki muukin, ja työtönhän ei tuota, ainakaan tarpeeksi tai oikeita asioita.

Asenne
TE-toimiston viestintä on tyypillistä virkamieskieltä, jota on yleisesti ja syystäkin parjattu siihen asti, että on jopa nähty hankkeita kapulakielen parantamiseksi.
Parannusta ei ole näkyvissä TE-keskuksissa, jonka viestinnän erikoispiirteitä ovat tietoisen tylyt sanavalinnat, uhkaiIeva sävy ja normaalia julkisen sektorin kieltäkin huonommin ymmärrettävä ja monitulkintainen lauserakenne. Kaikki tämä tietysti korpeaa minua niin viestinnän ammattilaisena kuin tapakasvatuksen kannattajana.
Selvitin jo aikanaan, kuka ne tekstit tekee lähettääkseni rakentavaa palautetta, mutta hukkasin muistinpanoni ja enää muistan vain, että palvelu, jossa järjestelmä puskee geneeriset tekstit kaikille toimiston asiakkaille, oli ulkoistettu, muistaakseni jollekin Pohjois-Pohjanmaalaiselle yritykselle. Tätä en mene vannomaan, muistikuva on hatara. Korjaan tai lisään ko. palvelun tarjoajan tekstiin, mikäli muistiinpano kävelee vastaan.
Vielä pieni mutta kuvaava esimerkki asenteesta: Sairastuin enkä päässyt sitten menemään ”velvoittavaan” infotilaisuuteen syyslomaviikon torstaina, koska olin lääkärissä ja labrassa. Onneksi lääkäri tällä kertaa kysyi, tarvitsenko sairauslomaa ja älysin vastata myöntävästi! Normaalitapauksessa en olisi vaivautunut, koska minulla ei ole työnantajaa, jota mahdollinen sairauteni kiinnostaisi.

Soitin työkkärin neuvontanumeroon, jossa kerroin yksityiskohdat ja etten pääse infoon, ja seuraavana päivänä (eli tänään) minulle soittikin henkilökohtainen työttömyysasiantuntijani TE-toimistosta. (Minulla on henkilökohtainen virkailija toimistossa! Olen päätellyt tämän siitä, että saamani posti on yleensä hänen allekirjoittamansa. Kuvittele henk. koht. ulosottomies; tämä on aika samanlainen, mutta tylympi.)
Puhelin siis soi ja virkailija esitteli itsensä antaakseen ajan uuteen infoon. Sanoi kuulleensa, etten päässyt infotilaisuuteen koska minulla ”on sairauslomatodistus lääkäriltä”. Ei esimerkiksi: ”et päässyt infoon, koska olit/olet sairas”!
Taustaoletuksena tässä on siis, että kävin sairauslomatodistuksen terveyskeskuksesta välttääkseni infoon menemisen, ei, koska olin sairas.
Näettekö eron? Beauty is in the details. Minä näen, selvästi.
Uutta aikaa tarjottiin maanantaiksi. Mainitsin, etten ole saanut vielä tietää tuloksia, mutta jos minulla on epäilty suolistotulehdus, niin maanantai saattaa olla aika varhainen ajankohta parantumisen kannalta, ja onnistuinkin saamaan muutaman päivän lisäaikaa.

Johtopäätös epätieteellisen subjektiivisessa päättelyketjussa allekirjoittaneen kansalainen X kantilta seuraa:
TE-keskuksen toiminnan prinsiippi ja tarkoitus työttömälle työnhakijalle näyttäisi (”näyttäisi” on tässä yhteydessä niin kutsuttu juristi-verbimuoto, jolla vältän tulevat oikaisuvaatimukset ja herjaussyytteet, jättämällä käyttämättä muotoa on, joka on paha tai näyttää olevan, joka ei ole ihan yhtä paha):
a) keksiä keinot, millä vältetään päivärahan maksaminen mahdollisimman monelle ja
b) pitää työttömät työhakijat ruodussa, nöyränä ja herran pelossa. Näyttää heille paikkansa ja kuka käskee.
c) estää mielekäs elämä rajoittamalla ja hankaloittamalla niin sivutoimista tunti- tai keikkatyötä, opiskelua kuin jopa vapaaehtoistyötäkin. (Näistä minulla ei vielä ole kokemusta, joten en pureudu niihin tarkemmin vielä tällä kertaa. Jollen löydä töitä, saan näistä asioista kokemusta minäkin ja palaan sitten asiaan. Otan mielelläni kommenttikentässä vastaan neuvoja ja kokemuksia näihin liittyvistä säännöistä ja käytännön kokemuksista.)
d)epäillä, epäillä, epäillä ja kyykyttää
e) kehittää lyhytaikaisia näennäisratkaisuja, joille osallistuvia ei lasketa työttömiksi ja näin osoittaa olevansa tehokas yksikkö. Näin tuotetaan konkreettisia lukuja siitä TE-palveluiden tehokkuudesta; kaunistelemalla tilastoja sitä enemmistöä varten, jotka ei osaa tai viitsi tilastoja lukea ja tulkita.

Linkki parin päivän takaiseen Ylen juttuun kyselystä, jonka mukaan useat kunnat ottaisivat mielellään kontolleen TE-toimiston tehtäviä. Kannattaa lukea:YLE:Suuret kaupungit pettyivät tehottomuuteen työttömyyden hoidossa
Tässä voi monella kunnalla toki olla ketunhäntä kainalossa, kuten uuninpankkopoika Saku Timonen epäilee Imagen blogissa: Saku Timonen: Kun työ ei kelpaa
[Lisätty 17.10.] Lahjomattoman uuninpankkopojan tuorein, selventävä bloggaus samasta aiheesta: Työttömän perussanastoa

Työttömyystilanne on nyt todella vaikea. Itse en ole hakenut töitä tätä vaikeampana aikana. En usko minkään instanssin, kunnan, valtion tai viraston pystyvän löytävän minulle tai muille töitä enkä sitä odotakaan, mutta ihmettelen, miksi työn hakemisesta omin toimin on tehtävä niin pirun vaikeaa!
En osaa ottaa kantaa toimisiko työttömyyden hoito paremmin edes osittain kuntien hallinnoimana, mutta selvää on, että jotenkin TE-keskusten toiminta olisi syytä rajäyttää atomeiksi ja kasata uudelleen.

Palaan työttömän arkeen tuonnempana, samoin varsinaisiin työnhakukokemuksiini. Kerron siitä minkälaisiin rekry-ilmoituksiin olen törmännyt, millaisia hakemuksia lähettänyt ja millaisia vastauksia saanut ja ollut saamatta. Jos ei siitä ole muille apua, toivottavasti edes viihdettä. Hakemieni työpaikkojen määrä on todella suuri, joten minun täytyy tehdä ensin taustatyötä ja palauttaa mieleen kokemuksiani. Haastattelut ovat olleet asiallisia, enkä niistä löydä juuri muuta huomautettavaa kuin sen, etten ole käynyt kaupaksi.

THANK YOU VERI MENI! Tämän postaus sai jo viikonloppuna 4000 lukijaa ja alle viikossa 10 000.
Tarvetta keskustelulle tuntuu olevan, joten kiitos kaikille omat kokemuksensa jakaneille
ja avautukaa ihmeessä muutkin kommenteissa!

44 vastausta artikkeliin “Työtön työnhakija avautuu TE-keskuksista

  1. Itse olen ollut nyt kaksi kuukautta työttömänä. Koko ajan heittänyt keikkaa kuitenkin sitä mitä ollaan tarjottu. Nyt sitten sain tämmöisen työtarjouksen. Työtarjous oli osa – aikainen ja olisi haitannut huomattavasti nyt heittämääni keikkatyötäni. Soitin siitä Te-keskukseen ja siellä tyly virkailija rupesi selittämään että minun kuuluu reagoida näihin tarjouksiin. Minähän reagoin kun soitin. Kysyin mitä tarkoittaa sillä niin ei kertonut selkeämmin asiaa. Kuitenkin hakea minun olisi pitänyt siitäkin huolimatta että se haittaa minun muuta työtäni kun se ei kerran ole säännöllistä. No aikamme keskusteltuamme tämä virkailija ilmoitti että käsittelijäni oli tämän tarjouksen kuitannut eikä minun siten tarvitse enä siihen reagoida. En taaskaan ymmärtänyt. Ensi viikolla on käsittelijälleni onneksi aika ja hän kertoo mitä nuo tarkoittaa maslaiskielellä 😁Että kyllä Te-keskus rulettaa

    Liked by 1 henkilö

  2. Joitain vuosia sitten – aika monta, mutta 2000-luvulla kuitenkin – olin työttömänä kesän. Olin juuri valmistunut ulkomailta alemman korkeakoulututkinnon kanssa, muuttanut takaisin Suomeen, hakenut opiskelupaikkaa jatko-opintoja varten syksyksi ja toki juuri paikalle tupsahtaneena ilman varsinaisia suhteita vailla työtä ja toimeentuloa. Luonnollisesti ilmoittauduin siis työttömäksi työnhakijaksi. Kokemukseni alkoi ikuisuuksia kestäneellä ensimmäisellä sessiolla, jonka puitteissa työvoimaviranomainen kieltäytyi rekisteröimästä minua työttömäksi jos minulla ei ole ammattia. Kerroin, että olen humanististen tieteiden kandidaatti, mikä on toki tutkinto, mutta ei mikään tietty ammatti. Virkailija totesi, että heillä on järjestelmässä drop-down valikko, josta ammatti on valittava, ja ilman valintaa ei eteenpäin pääse. Keskustelimme siis siitä, olenko mahdollisesti tarjoilija, kahvilatyöntekijä, (kenkäkaupan) myyjä tai ehkäpä siivooja. Totesin että ovathan nämä kaikki kesä- tai osa-aikatöitä joita olen opintojeni ohella tehnyt, mutta en suurin surminkaan kutsuisi niistä yhtäkään ammatikseni (eikä minulla ole yhteenkään vaadittavaa pätevyyttäkään; ei esimerkiksi hygieniapassia joka Suomessa käsittääkseni vaaditaan tarjoilijaksi päästääkseen). Virkailija turhautui ja minä turhauduin selittäessäni, että olen vasta valmistunut eikä minulla vielä ole ”alani” työkokemusta, vaan minun pitäisi hankkia sellaista ja samalla tavallaan keksaista alani. Asiassa ei päästy mihinkään järkevään lopputulemaan. Siunatuksi lopuksi virkailija turhautuneena kysyi minulta puhunko sitten kieltä x (jolla olin juuri tutkintoni suorittanut), johon totesin että kyllä, sujuvasti. Hän merkkasi minut systeemiin tulkiksi. Edelleen kiittelen jotain ylempää siitä, että parin kuukauden sisään sain paikan opiskella, eikä minun näin ollen tarvinnut esimerkiksi hakea liukuhihnalta pakolla avoimia tulkkipestejä, joihin olisin ollut täysin epäpätevä.

    Tykkää

    1. joskus vuosia sitten ,oli työkkärin ilmottautumis päivä ,en muista enää aika määriä ,mutta se ei ole oleellista ,siis kuvitteellinen päivä oli 15.5 -06 ,menin vasta 16 p. eli päivän myöhässä, työkkäri otti päivän korvauksen minulta ,kun olin tehnyt laiminlyönnin,sitten kun tarkastin siellä toimistolla sitä vaalean punaista ”passipaperia”,huomasin että ilmoittautumis päivä olikin 15.5-07, ja että olin vuoden aikaisessa ,huomautus ei auttanut ,se p, korvaus (11,07e) meni ,virkailija ei pystynyt myöntämään virhettään.

      Tykkää

  3. Opeskelun suhteen TE-keskus ei enää vainoa, jos on jonkunlainen yliopistotutkinto. Ennen vainosi jos oli alempi, oletettiin että opiskelee eteenpäin ”salaa”. Puhumattakaan jos olii erehtynyt suorittamaan tai aloittamaan tai möläyttämään jotain lisuriin tai tohtoriin tähtäämisestä joskus (en puhu itsestäni), Voin kuvitella ammatillisella puolella opieskelleilla olevan ihan vastaavat omat ilonsa.

    Tykkää

  4. Olen itsekin nk. pitkäaikaistyötön, ja minulle TE-toimisto ei koko työttömyysaikanani tarjonnut kuin yhtä työpaikkaa; sain yhteyshenkilön sähköpostiosoitteen, lähetin mailin, sain vastaukseksi URLin PAPI-arviointiin, jonka tehtyäni tuli haasatattelukutsu. Parin ensimmäisen kysymyksen jälkeen haastattelija kysyi koulutuksestani, ja tajusimme pian että TE-toimisto oli varsin tehokkaasti sössinyt asiat, ja tuhlannut kahden ihmisen aikaa, ja yhden firman rahaa kiitettävästi: työpaikan vaatimuksena oli tekniikan alan korkeakoulututkinto ja ainakin vuosi alan kokemusta, joita minulla ei kumpaakaan ollut. No, sainpa ilmaiseksi PAPI-kokeet. Tämän jälkeen ei ole tarjouksia kuulunut.

    Koko asiointisuhde TE-toimiston kanssa määrittyi kyllä hyvin heti alkuun, kun jätin ilmoituksen työttömäksi työnhakijaksi siirtymisestä, ja jäin odottelemaan päätöstä työttömyyspäivärahasta. Tätä ei kuitenkaan kuulunut. Soitin kerran perään ja sanottiin että asia on hoidossa, ja että enää muutama päivä. Meni reilu viikko ja soitin uudestaan, minulle kerrottiin että ”juu, sinulta puuttuu täältä se C4-päätös, eli siksi tämä seisoo.” Selitin että olin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä, enkä näin ollen ole sosiaalietuuksien haun ja myöntämisen perusteiden ja lomakkeiden ammattilainen, ja syvän huokaksen jälkeen sain selkokielellä tietää mikä puuttui: työtodistus. Jonka olin toimittanut. Nimellä työtödistus.pdf. Asia hoitui onneksi tämän jälkeen nopeasti.

    Itseäni huvittaa tuo syynäys ja valvonta noissa ”tarjottujen” paikkojen hakuhommissa, jos vähänkin enemmän laittaa hakemuksia, niin pakkohan niitä on dokumentoida itselleen jonnekkin, jotta voi viestitellä perään rekrytoijalle jos (kun) vastausta ei hetkeen kuulu, ja jottei esim. hae erehdyksessä useampaan kertaan samaa paikkaa eri lähteestä löytyneen ilmoituksen kautta.

    Hain työttömyysaikanani myös useampaan koulutukseen TE-toimiston asiointipalvelusta, ainoaankaan en päässyt. Näistä (eikä toki muistakaan tetoimiston päätöksistä) ei tule mitään sen kummempaa tietoa, että miksei nyt natsannut, mikä entisestään motivoi jatkossakin kirjoittamaan vapaamuotoisia hakukirjelmiä.

    Nyt pääsin sitten syksyllä kouluun, ja olen edelleen työtön, koska harrastan näpsäkästi nimettyä ”Omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella” säästääkseni vähiä tukikuukausia riittämään koko nelivuotisen tutkinnon yli. Eli nyt joudun asioimaan TE-toimiston kanssa vain kahdesti vuodessa, kun raportoin opintojen etenemisestä. Odotan toki tämänkin kanssa ilmenevän jos jonkin sortin säätöä, mutta sehän on osa sitä jännitystä.

    Jossain vaiheessa työttömyyttäni kyhäsin tällaisen kuvan kuvastamaan kiitollisuuttani kaikista lukemattomista TE-toimiston tarjoamista töistä: http://i.imgur.com/XYpSVEO.jpg Hyvin pitää kutinsa vieläkin.

    Mitä tulee mökkilomien ja ulkomaanmatkojen suunnitteluun: se ei toki kuulu työttömän elämään, kuten kaikkien millään tavalla sosiaalietuuksista nauttivien, tulee työttömienkin elämän olla mahdollisimman kurjaa ja ikävää, jotta ne työssäkäyvät, jotka eivät (vielä) tällä vuosituhannella ole jäänneet työttömäksi voivat päivitellä uutisten kommenteissa miten kiittämättömiä työttömät ovat ja miten kuusikymmentäluvulla sitä vaan käveltiin sahalle sisään ja ruvettiin töihin, että kyllä sitä sitten alkoi palkkaa ropista kun näytti että on ainesta.

    Tykkää

  5. Hyvä artikkeli, kiitos! TE-toimisto on surkea nimi, Työkkäri on vakiintunut lempinimi jonka voisivat ottaa virallisempaankin käyttöön. TE-keskus oli taas ELY-keskusten edeltäjä.

    Työtarjous on myös harhaanjohtava nimi. Parempi lieneisi työmahdollisuus, tai vaan ”avoimet työpaikat”.

    Tuntuu aivan älyttömältä, että Työkkäri lähettelee melko randomitsa vapaista työpaikoista tietoa. Heidän tehtävänään pitäisi olla neuvoa mistä töitä voi etsiä ja miten. LinkedIn on useimmilla aloilla, ehkä poislukien jotkin PAM / VMP työt, erittäin tärkeä rekrytointikanava. Kannattaa pitää huoli, että profiili löytyy ja se on ajan tasalla – siitä on hyvä löytyä samat tiedot kuin CV:stäkin. Itseasiassa monissa firmoissa ei CV:tä enää kysellä vaan LinkedIn-profiililinkkiä. Monet ystävistäni ovat saaneet työtarjouksia LinkedInin kautta.

    Surkein esimerkki TE-toimistojen ja koko järjestelmän tehottomuuden kannalta on palkkatuet – ensinnäkään ei ole tasapuolita, että palkkatukirahat jossain vaiheessa vuotta vain loppuvat. Mikäli tälläistä tukea tarvitaan, se pitäisi olla saatavilla jatkuvasti. Tämä voitaisiin varmistaa valtion talousarviossa lisäbudjetilla. Lisäksi on uskomatonta, että työnantajan kannallta:

    a) Palkkatyön myöntää TE-toimiston osasto X ja ilmoittaa päätöksestä työnantajalle. Käsittelyaika on 1-3 viikkoa.

    b) Palkkatuen maksatuksen hoitaa osasto Y, käsittelyaika on 8-12 viikkoa. Siis, jo myönnetyn palkkatuen työnantaja joutuu hakemaan 1-3 jaksoissa erillisellä hakemuksella. Vaikka palkkatuki on jo myönnetty, maksatushakemukset käsitellään ja hyväksytään erikseen. Toki tämä työllistää virkamiehiä, mutta muuten järjestelmä on läpimätä.

    Tykkää

  6. Itse en joutunut noin 10 kk kestäneen työttömyysajan aikana vastaanottamaan työtarjouksia. Johtui varmaan siitä, että minulla on vakituinen 0-tuntinen työsopimus ja sen puitteissa joskus töitäkin. Ilmeisesti se työkkärille riittää

    Toisaalta enpä olisi kyllä tiennytkään jos työkkäri olisi lähettänyt minulle jotain lappuja huhti-toukokuussa. Muuton jälkeen osoitteenmuutosasioita läpikäydessä ei nimittäin käynyt mielessäkään että valtion putiikki ei kaiva ajantasaisia osoitetietoja väestörekisteristä. Asian huomasin aivan sattumalta kun menin vissiin tylsyyksissäni kurkkaamaan omia tietojani te-palveluiden sivuilla. Että kehittämistä siellä kyllä riittäisi..

    Tykkää

  7. Kokemusta on, kyllä työkkäri on meikäläistäkin vuosien varrella hyppyyttänyt kaikenlaisen turhan takia, varsinkin silloin kun asuin 20 km:n päässä työkkäristä! Nyt onneksi moni asia hoituu netissä eikä näin viidenkympin pahemmalla puolella enää kysellä tutkintotodistuksiakaan! Kerran päivärahahakemukseni viivästyi viikkokausia kun olisi pitänyt muka olla tutkintotodistus mukana, vaikka olin silloin jo yli kolmekymppinen ja tutkinnon suorittamisesta monta vuotta. Kun sitten lopulta sain ajan toiselle virkailijalle ja menin sinne tutkintotodistus mukanani, virkailija ihmetteli kovasti miksi mulla se oli mukana, ei sellaista olisi tarvittu. Toisen kerran tuli ilmoitus liitosta, että päivärahaa ei voida maksaa koska työnhakuni on lopetettu. Soitin työkkäriin ja minulle sanottiin, että olin jättänyt ilmoittautumatta. Ihmettelin, kun ilmoittautumisaika oli vasta kolmen kuukauden kuluttua. Niin olikin, mutta siinä välissä olisi parin viikon sisällä pitänyt palauttaa joku sininen lappu. Mä vain en ollut saanut mitään sinistä lappua ilmoittautumiseni yhteydessä eikä mulle kukaan kertonut systeemin muuttuneen sillä välin kun olin puoli vuotta velvoitetyössä! Onneksi sain soskusta sen rahan ”unohdettuani ilmoittautua”, enää ei taitaisi saada. Sukulaiselleni meinasi käydä samoin, mutta hän oli saanut sen sinisen lapun ja palauttanut, mutta virkailijat olivat sen hukanneet. Hänen valitettuaan asiasta johtajalle, tämä sanoi työntekijöilleen että nyt haette sen lapun vaikka kiven silmästä ja löytyihän se lopulta! Näitä sattumuksia olisi vaikka kuinka: kerran sain väärän numeron työkkäristä mihin piti soittaa töitä hakeakseen, tuttavani kysellessä töitä työkkärin antamilla yhteystiedoilla oli työpaikassa sanottu, ettei sellaista paikkaa ole auki eikä yhteyshenkilökään ole ollut firmassa töissä kolmeen vuoteen…Myöhemmin kun hän oli jo siivoushommissa hän kuuli, että olisi ollut oman alankin töitä eräällä entisellä työnantajalla, ei vain ollut kukaan tullut siitä maininneeksi. Eräällä tuttavalla oli siivousfirma ja hän tarvitsi työntekijän heti. Kuvitteli, että tarvitsee vain soittaa työkkäriin ja ilmoittaa avoimesta työpaikasta, mutta ei. Piti varata aika virkailijalle joskus viikkojen kuluttua…Tämä oli 90-luvun laman aikana. Luulisi asioiden nykyään sujuvan jouhevammin. Mitenkähän tuota työssäkäyntialuetta nykyään tulkitaan, pitääkö sinne päästä julkisilla? Ennen saattoi tulla karenssi, jos et ottanut vastaan työpaikkaa, jonne et oman auton puuttuessa päässyt kulkemaan työaikojen puitteissa.
    Nykyään on hyvä, kun hommat hoituvat useimmiten netissä eikä tarvi lähteä 30-50 km päähän ilmoittautumaan. Pätkätöistä on minullekin välillä ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, ainakin rahallisesti. Olen tehnyt niitä siinä toivossa, että saisin jalan oven väliin joskus siinä onnistuenkin. Myös työkkärin kurssitarjonta on välillä ollut ihan järkevää ja hyödyllistä.

    Tykkää

  8. Tuo eri viranomaisten tyly kielenkäyttö on tuttua myös liittojen kassoista. Mulla on työttömyysaikanani koko ajan satunnaisia töitä, joku voi olla kuukauden, joku 2 tunnin hommeli. Kassat eivät tunne käsitettä freelance. Jos kirjoitan artikkelin tai teen käännöstyön, pitäisi työnantajan listata tarkat kellonajat, milloin työn tein. No eiväthän he sitä, tiedä, kun kotona teen töitä, enkä itsekään listaa mitään aikoja tyyliin 9:00-9:52 käännöstyötä, 9:52 kissa alkoi naukua, joten päätin putsata sen hiekkalaatikon. Työ jatkui 10:12…Työnantajaa ei taas kiinnosta, teenkö työn aamulla päivällä tai keski-yöllä, kunhan se on tehty hyvin deadlineen mennessä. Teemme siis työnantajien kanssa siten, että listaan mututuntumalla jotain tunteja ja jos kassa vaatii, he vahvistavat ne todeksi (vaikkei heillä todellisuudessa ole mitään tietoa siitä, milloin työ tehty).
    Kerran kassa vaati minulta työttömyyspäivärahahakemuksen kuukaudelta, jonka olin tehnyt parille työnantajalle töitä ja tienannut jotain 2500€, joten tiesin, että se menee yli sen rajan että mitään maksetaan. Sanoin, että en hae, koska en tule saamaankaan. He vänkäsivät ja vänkäsivät ja vaativat laatimaan työttömyyspäivärahahakemuksen. Tein sen pitkin hampain (turhaa työtä). Parin viikon päässtä tuli kirje, jossa riemukkaasti todetaan, että ”teille ei voida myöntää päivärahaa…” No senhän tiesin jo ja olin heille selittänyt.

    Tykkää

  9. Te-toimiston toiminta vaikuttaa huonolta komediasarjalta, mutta on ikävä kyllä totta. Itse irtisanouduin vakityöstä kesän lopuksi, sillä omalla alallani on huutava työvoimapula ja suunnitelmissa oli muuttaa toiselle paikkakunnalla. Muuttosuunnitelmat laitettiin kuitenkin jäihin ja tein alkusyksyn sijaisuuksia ja hain ja tulin valituksi uuteen työhön joka vielä on edellistä pestiäni parempi ja toimin jatkossa esimiehenä.
    Työn aloituspäivä ei kuitenkaan ollut vielä selvillä kun te-toimisto lähestyi minua kolmella ”työtarjouksella”, asiaan kuuluvan uhkauksiin työnhaun voimassaolon päättymisestä. Soitin virkailijalle, kerroin ilouutiset, että olen ihan itse löytänyt työtä, eihän minun tarvitse nyt hakea näitä ”tarjottuja” paikkoja, eikö se olisi resurssien hukkaan heittamistä, sillä en voi mitään näistä töistä ottaa vastaan, sillä olen menossa töihin toisaalle? Yhteen ”työtarjoukseen” etsittiin neljää työntekijää, jotka tulevaisuudessa tulevat työskentelemään minun alaisuudessani, en kai hae itseni alaiseksi? Virkailija oli oikeasti sitä mieltä, että minun pitää hakea, muuten työnhakuni ei voi olla voimassa. Että jos nyt vaan haet varmuuden vuoksi.
    Hetken kiisteltyämme virkailija kuitenkin päätti kysäistä asiaa esimieheltään ja palata myöhemmin asiaan. Lopulta minulle soitettiin ja myönnettiin lupa olla hakematta paikkoja.

    Liked by 1 henkilö

  10. Nettiosoitteessa mol.fi mol tarkoittaa Ministry Of Labour. Että ihan järkevä tuo on, tosin en tiedä miksi sen pitää olla englanniksi. Ehkä se on vain helppo muistaa ja nopea kirjoittaa.

    Tykkää

  11. Ei onneksi ole työttömyyskokemuksia lyhyitä pätkiä lukuunottamatta ja nekin menneet ansiosidonnaisella ongelmitta. Mut minäpä kiltisti kirjoittelin (kopsasin ja lähetin) työhakemuksia silloin kun te-tsto käski ja kuitenkin etsin vakkariduunia muiden kontaktien kautta. Mut sen verran ehdin oppia, että välttääksesi työkkärin päivärahan eväämisen johtavan lausunnon saamisen elä missään nimessä aloita harrastusta, johon saattaa kulua joitakin tunteja viikossa tai omaehtoisesta opiskelusta puhumattakaan, ellet ensin ole neuvotellut tästä TE tston kukkahattutädin kanssa ja asiaa veulataan, käännetään ja väännetään niin kauan, että aikomasi koulutus on jo ehtinyt alkaa ja seuraavan alkuun on taas aikaa puolivuotta, vuosi tai jopa pitempikin aika. Ja sit ne älyttömät työttömän Info tilaisuudet, joihin ajoittain tuli kutsu ja niihin oli sit pakko roudata luunsa, vaikka toimintatavat olisivat olleet miten tuttuja tahansa – luokkahuone ilmeisestikin piti saada ääriään myöden täyteen, velvoitettiin osallistumaan jollekin älyttömälle ATK ajokortti kurssille, vaikka tietotekniikkaa olisit käyttänyt jo 20 vuotta niin työssäsi kuin vapaa-ajalla.. Väkisinkin tulee miettineeksi, kuinka paljon rahaa olisikaan kohdennettavissa hyviin ja tarpeellisiin kohteisiin, jos älyttömyydet lopetettaisiin ja otettaisiin siellä TE-toimistossakin se maalaisjärki käyttöön. Useasti tullut ajatelleeksi onko TE-toimistoon pääsyn vaatimuksena orjallinen toiminta-tapojen noudattaminen, kaiken kritiikin kieltäminen ja itsenäisen ajattelun lopettaminen. Kyl niin älyttömiä juttuja kuulee koko ajan ympärillään tapahtuvan. Onneksi oon itse työeläkeyhtiön kustantamana uudelleen koulutuksessa, niin ei tarvitse TE tsto:n pillin mukaan hyppiä. Joskin kesällä sain sieltä kirjeen, jossa uhkailtiin joillakin seurauksilla ellen selvitä tilannettani toimistolla. Ihmettelin mitä muuta selvitystä tarvitsevat, kun opintojen alettua toimitin uudelleenkoulutuspäätöskopion yhdessä opintojen aloittamistodistuksen kanssa heti tammikuussa vaijaa viikko koulutuksen aloittamisesta omalle käsittelijälleni TE toimistoon, joskin jättäen dokkarit siihen infon tyypeille, jotka myös työnhaun uusimiset hoitavat – tämä hlö lupasi ilmoittaa tilanteen ja koulutuksen keston käsittelijälleni ja sanoi merkinneenä tiedot jo koneellekin, että palataan sit asiaan valmistumisesi jälkeen, jos tarvetta. Kesäkuussa sit kävi ilmi, ettei tuo tyyppi ollut toimittanut todistuksiani käsittelijälleni, puhumattakaan, että olisi käymästämme keskustelusta ja käynnistäni ylipäätään mitään koneelle kirjannut – ei hän antanut minulle uutta työnhaun uusimisen aikaakaan (sinne 3 vuoden päähän). Ei auttanut muu kuin ottaa uudet kopsut vakuutusyhtiön papereista ja tilata uusi opintotodistus koululta tälle uudelle käsittelijälle – ihme kyllä hän kelpuutti pdf tiedostoina lähettämisen, eli ei tarvinnut postittaa tai toimittaa henk.koht.

    Tykkää

  12. Hyvä kirjoitus, samaistun täysin kokemuksiin ja kohteluun.
    Viestinnän ammattilaisen olisin kuitenki toivonut tiivistävän tekstiä hiukan? Vaikka helppolukuista kieltä, oli kyllä melko pitkä juttu. Nykynuoret ei jaksa lukea romaaneja. Hyvällä.

    Tykkää

  13. Hyvä esimerkki työkkärin kyykyttämisestä oli aika kun piti käydä tapaamassa virkailijaa puolen vuoden välein. Joka kerta oli paikallisessa jonotusjärjestelmää muutettu, puolen vuoden välein. Paras oli, kun jonotusautomaatti oli siirretty lasikopin sisään. Sinne kopille sitten jonossa jonotettiin, sanottiin jonossa sotu ääneen ja virkailija paino nappia, että sai jonotusnumeron. Että siis pääsi jonottamaan.

    Tykkää

  14. Huhhuh. Olen ollut työttömänä työnhakijana viimeksi 2000-luvun alkupuolella ja olin jo melkein unohtanut kuinka kylmää kyytiä työkkäri ihmisille antaa. Ei ole näköjään mikään ajan saatossa muuttunut. Voimia kaikille!

    Tykkää

  15. Minä olen ollut nyt työttömänä 7kk, ja sairauslomalla siitä 3kk. En sano että työkkärin painostava ilmapiiri ja yleinen väheksyntä työttömiä ja työttömyyttä kohtaan olisi syy sairauslomaan johtaneisiin mielenterveysongelmiin, mutta ei siitä ainakaan mitään hyvääkään seurannut. Ikuinen papereiden pyörittely, byrokratia ja virkamiesten vittuilu kuluttaa elämänhalun.

    Tykkää

  16. Tästä on jo aikaa, mutta kerran virkailija pyysi lähettämään työtodistuksen. Kysyin, voinko lähettää sähköpostin liitetiedostona. Hän sanoi, että hän ei osaa avata liitetiedostoja! Laitoin sitten ihan toimiston osoitteella meilin ja kirjoitin, että toivottavasti heiltä löytyy joku henkilö, joka osaa kaksoisklikata hiirellä pdf.-tiedoston kuvaketta ja tarvittaessa tulostaa sen. Mainitsin viestissä nimeltä henkilön, joka oli sanonut, ettei osaa. Löytyi sitten sellainen ”moniosaaja”, joka ilmoitti, että onnistuu eikä minun tarvinnut lähettää paperia postissa.

    Tykkää

    1. =D Olemme kaikki varmaan huomanneet minkälaisia multitalentteja työnantajat hakevat. TE-keskuksessa näköjään ei tarvitse osata edes perustietsikkahommia! Tää on niin tätä!

      Tykkää

  17. Olen ollut työttömänä kahteen otteeseen, ensin 8 kk, sitten töissä pari vuotta ja taas työttömänä 2 vuotta eli olen siis ollut pitkäaikaistyötön. Jonkin verran kokemuksia TE-keskuksen toiminasta siis on. Minulla on ollut kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja kokemuksia. Minua ei ole kyykytetty mutta yhtään työpaikkaa ei kyllä ole tarjottukaan. Eikä yhteyshenkilö soittanut kertaakaan koko aikana vaikka aina lupasivat soittaakin. Kävin kaksi kertaa työnhakukurssinkin, ensimmäinen oli erinomainen, toinen aika surkea mutta vertaistuki oli tärkeää. Olemme vieläkin näiden ihmisten kanssa yhteydessä toisimme. Lisäksi kävin työllistämiskoulutuksen, johon kuului ”harjoittelu” yrityksessä. En työllistynyt tähän yritykseen. Kritisoin voimakkaasti näitä koulutuksia, mielestäni yhteiskunnan varoja tuhlataan, koska useimmilla yrityksillä ei ole aikomustakaan palkata ketään, he vain käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja ottavat halvalla kokeneen ihmisen ”töihin”. Oma kokemukseni yrityksestä oli ala-arvoinen, olin koulutetuin ja kokenein yrityksen työntekijä ja minä olin se palkaton harjoittelija vaikka neuvoin muita ja toin uusia ideoita pöytään. Samalla tavalla kuin blogin kirjoittajakin, olen mainonnan ja markkinointiviestinnän ammattilainen, kokenut, kielitaitoinen ja koulutettu mutta – yli 50 v. Töitähän ei löydy vaikka mitä tekisit. Hain 2 vuoden aikana varmasti ainakin yli 200 työpaikkaa, kävin joissakuissa haastatteluissakin mutta minua ei koskaan palkattu. Olin aina liian kokenut tai milloin liian mitäkin. Nyt toimin yrittäjänä ja olen erittäin tyytyväinen valintaani. Tämä ei toki kaikille ole mahdollista. Mutta summa summarum – tiedän kyllä että TE-toimistossa on moni saanut tylyä kohtelua, itse en mutta nuo ns. työvoimapoliittiset koulutukset tulisi tarkastaa kokonaan uudelleen. Usein nämä koulutusyritykset vain haluavat rahaa TE-keskukselta eikä heitä loppujen lopuksi kiinnosta, työllistyvätkö työttämät vai eivät. Ja TE-toimiston virkailijat eivät kyllä ole ne oikeat ihmiset arvioimaan yrityksiä tässä mielessä. Eli rahaa on laitettu mutta aika paljon mennyt hukkaan.

    Tykkää

  18. Hyvä kirjoitus! Omalla kohdallani ei ole onneksi ihan yhtä huonoja kokemuksia, mikä tarkoittaa ettei kokemuksia juuri lainkaan. Tosin nyt TE-keskus kiinnostui sen verran, että sainpa minäkin kutusun tuohon tilaisuuteen, jossa pyörähdin. Mikään ei muuttunut. Mutta pakkohan paikalle oli mennä, sen verran kovat oli ukaasit. Btw. Minä olen se, joka siellä A-Talkissa kärvisteli. Sain sen jälkeen hurjan määrän positiivista palautetta ihan tuntemattomiltakin ja siksi päätin aloittaa blogi-opiskelut ja työelamanpyorteissa.worldpress.com löytyy omia mietteitäni työnhausta. Alkutaipaleella vasta tämän alustan kanssa ja vaatii vielä lisäopiskelua. Tsemppiä sinulle työnhakuun!

    Tykkää

  19. Wow! Olipa mainio kirjoitus. Veit suorastaan jalat suustani! Yksi asia on kristallinkirkas. Sinun taidollasi kirjoittaa ja kuvata asioita et voi lähteä marketin kassalle tms. Sun täytyy saada tehdä viestintää!! Kiitos kirjoituksestasi! ps. Työkkäriä voisi hyvinkin kutsua Töykkäriksi ( TE + öykkäri), tämä kombinaatiohan se ilmiselvästi on!

    Tykkää

  20. Pariin kertaan Töykkärissä reilun tunnin henk.koht. ”tilanne-analyyissä” ja jeesattava istuneena (olen ollut pitkään työttömänä), on virkailija käyttänyt vähintään 3/4 tapaamisajasta siihen, että hän on voivotellut ”kun on niin kiire ja paljon tekemistä ja meidän nyt vaan on näitä paikkoja näin tarjotttava ja näin toimittava kun meidän tekemisiä ja aikaansaannoksia vahditaan ja seurataan…”. Paikkojen tarjoaminen on ollut suoraan töykkärin nettisivuilta huonosti minulle sopivien (tai pätevyys ei täyty) avoimien paikkojen printtaamista paperille sen kummemmin asiaa ajattelematta. Sanoin toki, että ”kyllä minä ne siltä näen ja löydän” mutta silti printteri on tunkenyt sitä paperia tuutin täydeltä. Yhtään printtiä en toimistosta ulos vienyt, kaikki meni roskiin virkailijan kanssa yhteisellä päätöksellä, että ”ei sovi mulle”.

    Tykkää

  21. Olipa hyvä kirjoitus ja ihan samoja kokemuksia täälläkin. Löysin vain yhden huomautettavan asian: adjektiivit kirjoitetaan aina pienellä alkukirjaimella – mutta ehkä on ajateltu ensin kirjoittaa virke toisella tavalla, en voi tietää. 😉

    Tykkää

  22. Hei! Kiitos hienosta kirjoituksesta. Kokemukset vastaavat hyvin vaimoni muutaman vuoden takaisia hänen asioidessaan pienemmän kunnan työkkärissä täällä PIrkanmaalla. Omat kokemukseni Tampereen toimiston toiminnasta taas ovat sikäli positiiviset, että varsinaista riesaa ja häiriötä ei työkkäri ole aiheuttanut, josko sitten varsinainen apu työllistymisen suhteen on ollut aika tarkkaan +/-0. Positiivisia juttuja on ollut mm. palkkatukipäätöksen käisttely ja hyväksyminen saman_päivän_aikana kuin mitä hakemuksen laitoimme yhteistyössä mahd. työllistävän tahon kanssa sisään. Tämä taho oli luonnollisesti itseni hankkima. Tulin myös hyväksytyksi toistaiseksi ainoaan hakemaani työvoimakoulutukseen, minkä aloitin tämän kk:n alussa. Koulutus toistaiseksi ollut ”ihan ok”. Mainittakoon tässä yhteydessä myös, että työskellessäni osa-aikaisesti sovitellun päivärahan hakemukseni on Kelassa käistelty ilman kummempia lisäselvityspyyntöjä hyvinkin ripeästi.

    Tykkää

  23. Olen pitkäaikaistyötön, työttömänä kohta 3v josta vuoden ollut työvoimakoulutuksessa (päättyi vuosi sitten). En ole työllistynyt sen jälkeen. Olen hakenut koko ajan aktiivisesti työpaikkoja, mutta en ole päässyt edes haastatteluihin kuin kerran. Koulutukseen kuului 5kk harjoittelu, mutta harjoittelupaikkakaan ei työllistänyt. Eräs henkilö siellä sanoi suoraan, että töitä olisi, mutta käyttävät ilmaisia harjoittelijoita. Minun siellä vielä ollessa toiseksi viimeistä päivää aloitti uusi harjoittelija hommassa jälleen. Vakihenkilöt olivat vähän tuskastuneita, kun aina pitää opettaa uusi harjoittelija hommiin.

    Työkkkäri ei ole tarjonnut mitään työpaikkoja tai koulutusta, itse olen hakenut. Omaehtoisen koulutuksen eväsivät, mutta työvoimakoulutukseen pääsin. Olipahan jotain tekemistä, kun ei töihinkään pääse. Nyt olen hakenut taas työvoimakoulutukseen, saa nähdä pääsenkö enää, kun jo yksi koulutus takana. Alkaa olla näitä koulutuksia, amk-tutkinto, täydennyskoulutus, nuorempana suoritettu perustutkinto, kurssia jne. Töihin ei pääse, kun ei ole kontakteja/verkostoja ja ikää 50.

    Alanvaihtoakin olen yrittänyt hoitoalalle, mutta se ei onnistunut. En päässyt opiskelemaan, vaikka hain kolmeen eri oppilaitokseen ja kävin kaikissa soveltuvuustesteissä. Motivaatiota olisi ollut kyllä. Toiseen omaehtoiseen koulutukseen pääsin, mutta työkkäri eväsi sen, kun ala ei kuulemma työllistä tarpeeksi ja minulla on jo amk-tutkinto. Pattitilanne. Minkäs teet, kaikkea on yritetty, mutta mikään ei johda työllistymiseen. Olen jo luovuttanut. Syyllistymään en suostu enkä ole tilannettani itse aiheuttanut (aikoinaan irtisanottu taloudellis/tuotannolliset syyt), yrittänyt vaihtaa alaa, lisä/täydennyskoulutusta hankkinut, lukuisia paikkoja hakenut. Mutta kun on jo 50 ja verkostot puuttuu (paikkakunnan vaihto muutama vuosi sitten) niin ei toivoa. En ole uskaltautunut edes vapaaehtoistöihin, kun kuullut että työkkäri jos saa selville niin voivat evätä korvauksen (täällä kuulemma ovat aika tiukkoja). Työmarkkinatuella mennäään päivä kerrallaan.

    Tykkää

  24. Tell me about this … mullakin napsahti nyt surullinen pitkäaikaistyöttömän raja rikki. Yhyyy.
    (Tosin lähes koko ajan olen ollut puuhastelemassa kursseilla tms. eli ehkä en ole ollut tilastojen rumentajana …)
    Voisin kertoa vapaaehtoistyöstä ja pätkätyöstä – nimenomaankaan niihin ei suhtauduta sen rakentavammin.
    TE-toimiston ainoa työllistävä vaikutus kohdistuu heihin itseensä. Rutiiniruksien takia asioin vimeksikin 4 eri henkilön kanssa.
    Verkostoidun kuin muikku ta särki , mutta ikäpä se mullakin painaa.
    Tai sitten vaan se, että oululaisia (työttömyysprosentti hipoo 20%) hakijoita on vaan niin maar … tyyliin ’hakijoita 117/1 valittiin, hakijoita 180/1 valittiin’.
    Ja noiden työvoimakoulutusten tasosta ja hyödystä voi olla montaa mieltä. Sinällään sen koulutusosuuden tasosta.
    Ja samaan olen törmännyt, että viisaat yrittäjät käyttävät ilmaistyövoimaa varsin tehokkaasti.
    Ja ihan samoin – en minäkään päässyt oikeaa uskottavuuttani parantavaa tutkintoa opiskelemaan omaehtoisesti, noihin työvoimakoulutuksiin kyllä.
    Kuten eräs viisas kanssakulkija totesi: ”Aina tekevälle töitä löytyy – mutta maksaako kukaan palkaa” . Tää on se tämän päivän pulma.

    Tykkää

  25. Kun olet päässyt TE-keskuksen maksamaan työhön, olet siti ”tunkioväkeä”, vaikka tekisit mitä!

    http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176194-toivotan-menestysta-ammattikorkeakoul-uralla-ttylta-ptkituille-profiille

    RK: Minä tein kerran ”maailmanluokan” tieteellisen keksinnön muodollisesti Lindbergin alaisena työllistettynä, jonka pääsin esittämään NATOnkin AERO- SPACE-tutkimuksen keskukseen Loughborough´n yliopistoon Ohutseinämäis- ten rakenteiden 4. Maailmankongressiin juhannuksena 2004. Sinne valittiin n. 30 edellisen 3 vuoden ajalta ansioituneimmaksi katsottua tutkimus- tai kehitystulosta tarjotuista, joita oli moninkertainen määrä.

    Eturivissä istuivat kuuntelemassa maailman johtavat pilvenpiirtäjänsuunnittelijat Sydneyn Gregory Hancockin johdolla, jonka tuloksilla oli ollut tärkeä merkitys minunkin tuloksilleni, ja toisessa rivissä NATOn AEROSPACE-spesialistien tie- teellinen kärki. Kongressin puheenjohtajan Joseph Loughlanin (NATO) mukaan esitykseni kilpaili myös parhaan esityksen pokaalista, antoipa ymmärtää vielä kannattaneensa itsekin sitä (ymmärtääkseni). Tietysti se oli hyvin kapea ote väitöskirjasta, joka on yhä persetaskussa.

    http://books.google.fi/books?id=a0rHcmOHdAYC&pg=PA869#v=onepage&q&f=false

    http://www.students.tut.fi/~koivular/

    http://www.readbag.com/students-tut-fi-koivular-loch8c

    Laitos maksoi konferenssimatkan, mikä koostui pääasiasa osallistumismaksusta ja matkalipuista, käytin noin puolet määrärahasta.

    Muutoin yhteenkään ainoaan sähköpostiinkaan asiaa koskien ei vastattu mitää Laitoksen, Osaston, Yliopiston sen enempää kuin työllistäneiden työvoima- viranomaistenkaan taholta. Tulkitsin, että tämä oli tälle ”YLIAMMATTIKORKEA- KOULUVÄELLE” ”vääränlaista tutkimusta” (sitä naurettavaa tiedettä…) ja aivan ilmeisesti julkaisufoorumikin oli ”väärä”…

    Tykkää

  26. TE_keskuksen maksamassa työssä olet aina ”tunkioväkeä” (jonka oletetaan tekvän loppuikaäksä ilmaiseksi, vaikka sitten todellista huipputieettä!), mikään saavutus ei auta:

    http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176194-toivotan-menestysta-ammattikorkeakoul-uralla-ttylta-ptkituille-profiille

    RK: Minä tein kerran ”maailmanluokan” tieteellisen keksinnön muodollisesti Lindbergin alaisena työllistettynä, jonka pääsin esittämään NATOnkin AEROSPACE-tutkimuksen keskukseen Loughborough´n yliopistoon Ohutseinämäisten rakenteiden 4. Maailmankongressiin juhannuksena 2004. Sinne valittiin n. 30 edellisen 3 vuoden ajalta ansioituneimmaksi katsottua tutkimus- tai kehitystulosta tarjotuista, joita oli moninkertainen määrä.

    Eturivissä istuivat kuuntelemassa maailman johtavat pilvenpiirtäjänsuunnittelijat Sydneyn Gregory Hancockin johdolla, jonka tuloksilla oli ollut tärkeä merkitys minunkin tuloksilleni, ja toisessa rivissä NATOn AEROSPACE-spesialistien tie- teellinen kärki. Kongressin puheenjohtajan Joseph Loughlanin (NATO) mukaan esitykseni kilpaili myös parhaan esityksen pokaalista, antoipa ymmärtää vielä kannattaneensa itsekin sitä (ymmärtääkseni). Tietysti se oli hyvin kapea ote väitöskirjasta, joka on yhä persetaskussa.

    http://books.google.fi/books?id=a0rHcmOHdAYC&pg=PA869#v=onepage&q&f=false

    http://www.students.tut.fi/~koivular/

    http://www.readbag.com/students-tut-fi-koivular-loch8c

    Laitos maksoi konferenssimatkan, mikä koostui pääasiasa osallistumismaksusta ja matkalipuista, käytin noin puolet määrärahasta.

    Muutoin yhteenkään ainoaan sähköpostiinkaan asiaa koskien ei vastattu mitää Laitoksen, Osaston, Yliopiston sen enempää kuin työllistäneiden työvoimaviranomaistenkaan taholta. Tulkitsin, että tämä oli tälle ”YLIAMMATTIKORKEAKOULUVÄELLE” ”vääränlaista tutkimusta” (sitä naurettavaa tiedettä…) ja aivan ilmeisesti julkaisufoorumikin oli ”väärä”…

    Tykkää

  27. Ihmisiä sitä vain valitettavasti täälläkin ollaan, ja kun on yksi virkailija jokaista tuhatta työtöntä kohti niin aika on aina välillä kortilla. Parhaamme suurin osa meistäkin silti yrittää. Muuten, hallitusohjelmassa taisi olla että työnvastaanottamisesta ja hakemisesta tulee vieläkin velvoittavampaa ja karenssien määrää pyritään lisäämään. Että valittakaa siitä sinne hallituksen suuntaan, me kansahan olemme sen sinne äänestäneet. Lakia rikkoja virkamies saa parhaimmassa tapauksessa potkut ja pahimmassa syytteet eli työttömyysturvalakia noudatetaan pilkun tarkasti, tarkoittipa se sitten karenssia tai käsittämättömiä kyselyitä opiskelusta/yrittäjyydestä/siskonpojan lemmikkilaaman sairauseläkkeestä. Ei ole vielä yhtään kyselyä tullut ylemmiltä tahoita että miten meistä, jotka työttömien kanssa töitä teemme ja näämme sen jokapäiväisen elämän haasteet, pitäisi asioita hoitaa.

    Tykkää

  28. Työkkärin tädille tiedoksi että oli aika kuinka kortilla tahansa, niin ei työttömälle pidä mennä huutelemaan TE-keskuksen avoimien ovien päivänä, yleisön läsnäollessa että ”Josko se työnhaku sinua edes kiinnostaa!” Kyllä näytti ylisöä naurattavan. Minua ei. Vai vetoatko siitäkin hallitusohjelmaan? Onko sielä jossain laissa työnttömän solvaus sallittu? Ei ole julkisesti pahemmin asialla huudeltu jos näin on.
    Odotan jo innolla päästä toteamaan palvelun nykytason, kunhan olen saanut yritykseni alasajon suoritettua lopullisesti. En kykene työllistämään puolisoani koska olen mikroyrittäjä, mutta sehän ei lainvääristelyä täällä Pirkanmaalla mihinkään muuta. Sanoo hallitusohjelma mitä tahansa.

    Tykkää

  29. Asiasta kukkapurkkiin. Kumppanini OLI työtön , meni kurssille opiskelemaan suomea, koska oli suomi unohtunut ulkomailla olon vuoksi. Kurssin piti päättyä kuuden kuukauden kuluttua. Yllättäen Te toimisto ilmoittikin sen jatkuvan toiset kuusi kuukautta. Hän päättikin lopettaa ja saikin työpaikan. Nyt te toimisto ja kurssin järjestäjä alkoivat kyselemään työsopimusta, joka tulisi esittää heille. Miksi ?
    Ovat kiukkuisia kun joku päättää lopettaa työttömyyden. Miksi työttömiä kohdellaan kuin C-luokan kansalaisia.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.