Hakiksen kirballa

Kokeilin sunnuntaina ensimmäistä kertaa myymistä Hakaniemen kirpputorilla.
En ollut käynyt aikaisemmin edes asiakkaana enkä ollut tehnyt mitään muitakaan lisäselvityksiä. Mitä nyt netistä kirpparin sivuilta löysin. Ihan riittävät ohjeet siellä, ainakin jos  kirpputoritouhu on ennestään tuttua.
Tässä linkki, josta saa mm. helposti varattua pöydän:http://www.kirppistapahtumat.fi/hakaniemen-kirpputori/
Hinta pöydälle on 27 € eli yhtä suolainen kuin muillakin kirppareilla, ja sen tienatakseen saa myydä jo aika paljon ainakin meikäläisen hintatasolla. Eli tiliä näillä on turha kuvitella tekevänsä tai luulla tuntipalkoille pääsevänsä, mutta tulipahan reilu satku käyttö- ja parkkirahaa.
Jännitti mihin saan auton, mutta sain sen ihan iisisti kadun varteen. Toisaalta; porukat ovat vielä lomilla ja Hagikseen pääsee helpommin julkisilla kuin Hietsuun.
En tiennyt sitäkään, mitä oli myynnissä. Muuttaessani toukokuussa olin pakkaillut tavaraa laatikoihin ja kirjoittanut päälle ”kirba/kellariin”. Alkoi siis Uuno Turhapuron sanoin ihan itteeki jännittää mitä laatikoista löytyy.
Hyvin sekalaista tavaraa, itse asiassa niin sekavaa, etten enää edes muista.
Kuvassa myyntipöytä iltapäivällä, kun oli jo tullut tilaa pöydälle.

image

Kuten näkyy, astioita oli jäljellä ja jäikin. Täytyy vielä perata jämät, mitä vie minnekin, mitä panee torille nettiin jos jaksaa, ja mitä ehkä säästää.
Lapselta kinusin myytäväksi vanhoja leluja ja ne menivät mukavasti. Rekissä oli tusinan verran vaatetta, joista suurin osa meni ja tolkuttoman halvalla.
Vaatteita olisi mennyt enemmänkin, mutta niistä olen hankkiutunut aika hyvin eroon aikaisemmin. Vaatteet eivät nimittäin liiku itselleni huomattavasti tutummassa Hietsussa juurikaan.
Isojen lasten (kaikki yli 100 cm) vaatteet eivät myöskään liiku mihinkään, jonka takia en niitä enää tarjoilekaan. En muuten ymmärrä sitä, sillä yli metrin mittaisillekaan ei sama vaate kauan mahdu ja harva lapsi yksinään ehtii vaatetta mihinkään kuluttaa. Vain vauvojen ja pikkulasten vaatteita etsitään kirppareilta, mikä on mielestäni ihan tyhmää. Kai sitten kuvitellaan että isojen lasten vaatteet ovat käyneet läpi jonkun lestadiolaiskokoisen suurperheen koko jälkikasvun ja hajoavat käsiin. Tai ne kulkevat hyvin ilman kirppareiltakin tuttujen kesken.  Milloin muinoin minulla on ollut isojen lasten, eli ainoan poikani, vaatetta kaupan, niihin ei vilkaistakaan. Vain tyrkyllä olleet kalliit merkit on bongattu ja myyty.
Astiat taas eivät tuntuneet liikkuvan Hagiksessa. Pääsin vain muutamista eroon. Kuvan kannua hipelöitiin, mutta 3 euroa oli liikaa. Teemana olis mennyt. Korkkaamaton laatikollinen iittalan tuikkuja meni heti feikki-conversejen kanssa jollekin puoliammattilaiselle. Olin vain tyytyväinen päästessäni niistä eroon.
Jos menette kirpparille aamulla, pitäkää aamusella tähtituotteissanne kovempi hinta. Ammattilaiset asioivat siellä heti alkajaisiksi. Jos haluatte kamasta eroon, ja kaikki käteinen on plussaa, voitte tehdä kuten itse tapaan tehdä: tuumia, että viekää pois ja jos myytte eteenpäin kalliimmalla, aivan sama. Eivätpä ole minun ristinäni.
Kannattaa kuitenkin pitää jotain tavaroita vähän korkeammalla hinnalla houkuttamassa asiakkaita. Tosin siinä on se vaara, että jäävät myymäti. Tämä on itse kunkin arvioitava sitten ”tuotekohtaisesti”.

Yllätysmyyntivalttejani olivat mm. vinyylisinkut jotka myin mielestäni törkeän kalliilla 50 snt. kappalehinnalla, mitä asiakkaat tosin tuntuivat pitävän hyvinkin edukkaana; ”Suomen rintamiehet 1939-45” teos, paino n. 2 kg, hinta vitosen; lasiset kuusenkoristeet (jouluun on enää neljä kuukautta!) ja muovinen tekokäärme, muun muassa. Kiinankielentaitoinen ystävätär kävi tuomassa mulle vesipullon ja päästämässä tauolle ja myi sillä välin pari kiinalaista leimasinta jollekin kiinalaiselle. Muutenkin aasialaiset tuntuvat aina hipelöivän kaikkea aasialaista. Musta se on kummallista. Itse en roudais ulkomailta Suomi-kamaa, vihtoja tai löylykauhoja. Mutta hei, asiahan ei minulle kuulu!
Asiakkaat olivat ehkä piirun verran varautuneempia kuin Hietsussa, siis eivät niin kovia juttelemaan, mutta heitä oli enemmän! Tyhjiä hetkiä ei oikeastaan ollut.
Päivä oli kaunis, ehkä liiankin, sillä alkoi huimata jo parin tunnin kuluttua, vaikka oli kotsa päässä ja yritin juoda. Onneksi pääsin autolla himaan ilman ongelmia. Mutta pakko oli soittaa lapsi paikalle avuksi purkamaan myyntipistettä, kun pelkäsin että pökrään jos kumartelen liikoja.

image

En kierrellyt itse tekemässä markkinatutkimusta, kun olin yksin, mutta kiinnostavalta vaikutti ja menen varmasti ensi viikonloppuna asiakkaan ominaisuudessa jos suinkin muistan ja sää suosii.

Kirba on auki 12-17, mutta moni tulee jo 10 maissa jolloin se on mahdollista, ja ensimmäiset lähtivät jo kolmen pintaan. Lähdin itse neljän jälkeen heikokon oloni takia, mutta hyvin olisin voinut olla viiteen ja paikalla vaikutti lähtiessäni olevan vielä suurin osa myyjistä.

Iselläni oli  varusteena peuskirbaruokaa, gazpachoa, vettä (liian vähän), kahvia, vaihtorahaa (lapselta lainattua), pöytäliina, tuoli, olkistetsoni, henkareita ja rekki. Peiliä en tällä kertaa ottanut, koska vaatteita oli niin vähän, lisäksi perinteinen kirppari-vyölaukkuni on hukassa ja jouduin tyytymään kankaiseen olkalaukkuun. Niillä pärjäiltiin.

Jälkikirjoitus su 16.8.2015: Kävin tutkailemassa tarjontaa potentiaaalisena asiakkaana. Huonoa kamaa ja kalliilla. Tarjonta tosin ei houkutellut kyselemään hintoja. Alan ymmärtää, miksi mulla kävi kauppa hyvin viikko sitten. En myy roskikseen kuuluvaa tai kulahtanutta kamaa. Bongasin joitain ihan samoja tavaroita mitä itse olin myynyt, mutta moninkertaiseen hintaan! Näin todella kulahtantaneessa kunnossa olevia naisten mekkoja, joiden roskis (ehkä kävisivät matonkudemateriaalista, sitä ei asiantuntemukseni riitä arviomaan) ja äärimmäisen rumia lasiastioita, jotka eivät tule käymään kaupaksi, lupaan. En voi uskoa että taso on aina yhtä huono, eikä tietysti olekaan, vaihtuvathan myyjät. En tarvitse enkä halua mitään, ainoastaan rantakassia etsiskelin. Niitä oli tarjolla, kivannäköisiäkin, mutta liian pieniä. Kirjatarjonta oli hyvä, mutta yritän välttää niitä. Hakiksen kirppari jatkuu vielä syyskuun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s