Kylässä Espanjassa

Olen muuttanut, eikä uudelle parvekkeelle paista kuten entiselle. No, siinä on se hyvä puoli, että puolivarjossa näkee näpytellä. Näpytellään sitten. (En muuten ymmärrä miksei puhelimia suunnitella kuin kokouskäyttöön. Kun kerran on  keksitty niinkin ihmeellinen laite kun matkapuhelin, niin siitä ei sitten ole viitsitty sellaista tehdä, että sitä voisi käyttää ulkona ja päivänvalossa ja missä nyt ihminen milloinkin liikkuu! Ihan normaali ihmisen numeron kaivaminen tai puhelimeen vastaaminen tapahtuu arvaamalla, ja täysin sokkona jos sattuu aurinko paistamaan. Nettisurffailuhan ei ulkotiloissa ole edes mahdollista, että sikäli helvetin kätevä tää älypuhelin. Eivätkö puhelimia toisilleen suunnittelevat insinöörit käy koskaan ulkona? Ilmeisesti eivät.) Halusin jälleen kerran hämmästellä kulttuurisia eroavaisuuksia käyttämällä esimerkkinä Villar del Olmon kylää, jossa olin männä viikolla.

Cillar del Olmon Calle Mayorilla ei autot pörrää.
Villar del Olmon Calle Mayoria ei autot terrorisoi.

Kylässä on vähän yli 2000 asukasta ja se on muutama kymmenen kilsaa Madridista, kolme varttia autolla liikenteestä riippuen, voi olla vartti vähemmän ja joskus varmaan enemmänkin. Asukkaita on moneen junaan ja lähtöön. Kylässä näkee paljon lapsia ja nuoria, työikäisiä ja eläkeläisiä. Osa käy töissä muualla, mutteivät kaikki.

Haarapääskyjäkin näkee paljon.
Haarapääskyjäkin näkee paljon.
..etenkin kun ne nukkuu keittiön ikkunan karmissa.
..etenkin kun ne nukkuu keittiön ikkunan karmissa.

Ollaan niinkuin pääskyset (video). Kylässä on kolme toimivaa baaria/ravintolaa, joista yksi bussiaseman vieressä, toinen kuppila on vähän alempana ja on vähän juntimpi (tämä perustuu pelkkiin kuulopuheisiin, joita en välttämättä usko), ja siitä jos etenee vielä saapuu uima-altaan kahvilaan, josta saa myös kaukkea tarvittavaa. Neljättäkin kapakkaa suunnitellaan.

Tässoon minä, taustalla bussiasema.
Tässoon minä, taustalla bussiasema.

Kaikissa kuppiloissa on tietenkin telkkari tai screeni, futishullulle kansalle välttämätön kapine, joka ei onneksi ole aina päällä. Kuppiloiden lisäksi löytyy ruokakauppa, vihanneskauppa, oletan että leipomo, mutta sitä en ehtinyt etsiä, pieni terveyskeskus ja apteekki, jo mainittu uimala, erilaisia pelikenttiä fudikseen tennikseen käsipalloon, mitä näitä on…, kaupungintaloa hautuumaata, upea ikivanha kirkko, leikkipuisto… En edes tiedä mitä kaikkea. Uutta polittista puoluettakin puuhataan. Jengi on aikaa kypsää nykypolitiikkaan.

Täällä kävi naiset pyykillä ennen pesukoneita. Ei ole raukoilla Espanjassa jokia ja järviä, joissa pyykätä sormet kohmeessa. Seinän ja katon rei´istä tuleva valo on ihana. Kuvat on aiemmalta reissulta, mutta eipä ole nähtävyydet siitä miksikään muuttuneet.
Täällä kävi naiset pyykillä ennen pesukoneita. Ei ole raukoilla Espanjassa jokia ja järviä, joissa pyykätä sormet kohmeessa.
Seinän ja katon rei´istä tuleva valo on ihana. Kuvat on aiemmalta reissulta, mutta eipä ole nähtävyydet siitä miksikään muuttuneet.
Kirkon seinää. Ensimmäiset osat rakennettu 1100- ja 1200-lukujen vaihteessa ja siitä sitten lähdetty pikku hiljalleen laajentamaan.

Hiven kirkon intteriööriä.

Joitakin taloja tai asuntoja on toki tyhjillään, mutta ei merkittävissä määrin. Tässä niistä yksi, siinä asuu valkoinen kissa. 091

Juhlia tuntuu olevan koko ajan. Joskus avataan yksi tyhjillään oleva liiketila diskoksi. Tarvittaessa tuodaan pellolle liikuteltava disko, kuten kuulemma oli tehty edellisviikolla, epäilemättä jonkun paikallisen pyhimyksen muistoksi. Ensin soi vanhimuksille paso doblet ja sottiisit, loppuilta vedetään nuorisolle diskoa viiteen asti. Sunnuntaina oli Corpus Christi, Madridin ja Castilla la Manchan seudun kekkeri. Tapasin yhden naapurin rouvan, joka viimeisteli parhaillaan vaatetta pystyttääkseen kotinsa edustalle asianmukaisen uskonnollis-patrioottisen asetelman juhlaa varten.

Adrianan alttari. Kukat lainassa naapurista.
Adrianan alttari. Kukat lainassa naapurista.

Valitettavasti olimme sunnuntain Madridissa, näissä merkeissä: Las Ventas alkusysteemit 07.06.15   – Huomatkaa erityisesti nuorimies, jolla on varmuuden vuoksi (?) kaksi lippistä päässä. Asteita oli 37, eli ymmärtäähän sen, Mullakin kajalit valu nenään sekunneissa. Madridista käsin en päässyt näkemään sen tarkemmin, mitä kylässä toimitettiin. Epäilemättä kuitenkin ainakin jotain kirkollista menoa. (Sain muuten vähän selittää suhdettani uskontoonkin. Ei herättänyt sanottavampaa pahennusta taaskaan, kuten ei ole herättänyt ennenkään, vaikka voin kuvitella oman katsomukseni olevan aika vieras ajattelutapa kovin katoliselle ihmiselle.)
Ero suomalaisiin kuoleviin pikkukyliin hämmästyttää, mutta myös ilahduttaa: Kaiken ei kaikkialla ole mitenkään PAKKO olla ankeaa. Tämä vain yksi esimerkki espanjalaisesta kylästä antaa jotenkin perspektiiviä sanaparille elävä maaseutu. Asennetta, ei keskustapuoluetta. Ympärillä on muitakin pieniä ja isompia kyliä. Kävimme virallisella näköalapaikalla häiritsemässä (ihan sivistyneesti, mainittakoon) kuhertelevaa nuortaparia. Kaikkia kuvia rumennan joko minä tai mies, tätä videota vähiten. Mitä ny sormet vähän vilahtaa: Kodak-piste. Kuten videosta näkyy, mikäli se pyörii, kylä on vuorten ympäröimässä laaksossa. Käytiin sitten kävelemässä siellä ylempänä. Fiksusti keskellä päivää neljänkympin lämpötiloissa. (Mies sai naapurilta pyyhkeitä kun oli vienyt minut, herkän pohjoisen kasvatin sinne päiväsaikaan.) En uskalla edes arvata mitä auringossa oli asteita, mutta enemmän. Todella kuivaa. Mua viehättää ja ihastuttaa ihan valtavasti se, että jossain kasvaa timjamia, rosmariinia, saksanpähkinää, pekaanipähkinää, manteleita ja sitten vielä niitä pitkulaisia terhoja, joita pata negrat sun muut vuoristopossut syö ennen kun niistä tehdään kinkkua. Se puska, jossa niitä kasvoi, ei muuten kylläkään ollut tammi. joskus vielä selvitän, mikä se on.

Mä olen aika varma et tää on rosmariinia. Tai ehkä sittenkin timjamia... eiköhän se o rosmariinia.
Mä olen aika varma et tää on rosmariinia. Tai ehkä sittenkin timjamia… eiköhän se o rosmariinia.
image
Manteleita.
Unikoita.
Unikoita.
Manteleita. Kai. Muistaakseni.
Manteleita. Kai.
image

[caption id="attachment_1491" align="alignnone" width="660"]Villar del Olmon huono puoli: ei sovellu liikuntarajoitteisille. Villar del Olmon huono puoli: ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Yritän välttää kestoaihettani ruokaa edes kerran. Täysin en siihen nähtävästi pysty koskaan. Inanen  minimikommentti tähänkin: Nyt tiedän mitä tarkoittaa karvasmanteli. Yäk! Phyh! Alkää kokeilko kotona ei-ihan-valmista mantelia, karseeta! Kypsä oli hyvää.

Muita oppeja tällä kertaa oli valtaisa henkilökohtainen kielitieteellinen onnistuminen, kun ekaa kertaa tietoisesti (vahingossa niitä on tullut joskus arvattua, mutta tää oli eka selkeä aivotyön tulos) generoin espanjankielisen sanan. Kärpäslätkä, matamoscas. Matar=tappaa, mosca=kärpänen. Toinen uutuus oli, että ajoin autoa ekaa kertaa ulkomailla. Tarkoitukseni on palata aiheeseen ”espanjalainen liikenne” tuonnempana, joten ei siitä muuta nyt.
Pannaan vielä pari kuvaa naapurikylästä, Nuevo Baztánista, jossa käytiin pikaisesti, mutta ehdittiin kuitenkin tankata, kinastella ja pussailla. Ja minä nopeana tyttönä ehdin kiskaista konjakinkin. Siellä oli pari aika kivaa rakennusta.Paha vaan että liian isoja mahtuakseen kännykameraan kerralla maan tasalta.

MAHTAVA VALO. Ja ihan pilvinen päivä! Lähdin seuraavana ja silloin jo satoi.
MAHTAVA VALO. Ja ihan pilvinen päivä! Lähdin seuraavana ja silloin jo satoi. Nuevo Baztán.
Tällaisen sisäpihan reunoilla piti majaa paikallisen merkkimiehen henkilöstö.
Tällaisen sisäpihan reunoilla piti majaa paikallisen merkkimiehen henkilöstö. Sama kylä kuin yllä.

Mies käski mainita blogissa, että rakastaa. Ihme tyyppejä noi espanjalaiset. Tääkään ei ymmärrä, ettei ihan saumattomasti istu tyyliini, mutta olen hänen elämänsä, aartensa ja ilonsa. Onhan se tietenkin kiva kuulla ja tietää. Ne, jotka ovat lukeneet noin vuoden takaiset postaukseni. arvannevat: kyseessä on sama mies, Madridin, nykyisin Villar del Olmon, Cyrano de Bercerac. —- Pahoittelen, etten saa kuvatekstejä ja kuvia linjattua yrityksestä millään niin, että näkyisivät järkevästi kaikilla välineillä. Tarkoitukseni on perehtyä epäkohtaan tulevaisuudessa. Siihen asti, sori.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kylässä Espanjassa

  1. ”voisi käyttää ulkona ja päivänvalossa”
    ”Nettisurffailuhan ei ulkotiloissa ole edes mahdollista”

    Vinkki – valitse laite, jossa on AMOLED-näyttö, niin näkyy suorassa paisteessakin.
    Toinen quote ihmetystäni, miten niin ei? 3G/4G jos toimii niin ihan missä vain, vai onko tarkoitus pääasiassa wlanin kautta toimia? (Kallis data tms?)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s