Härkätaistelusta, uhallakin

En ole päivittänyt blogia koko keväänä, koska olen remontoinut ja muuttanut yms. Odotellessani näitä aiheita käsittelevien postausten valmistumista ihmeenomaisesti ilman minua, tässä tämän päivän tärkeimmät.

Lapsi lähtee viikoksi mummon kanssa etelään ja minullehan tuli sitten sekä vapaa-aikaa että kiire varata perinteiset kevään Madridin lennot ja liput härkätaisteluun, koska Feria de San Isidro on loppumaisillaan.
San Isidro Labrador on kaupungin suojeluspyhimys, jonka mukaan nimetyn juhlan aikana Las Ventasilla, maailman merkittävimmällä härkätaisteluareenalla on härkätaistelu joka päivä (muutoin kauden aikana vain sunnuntaisin). ”Varsinainen” juhla on toukokuun alkupuolella, jolloin kaupunki juhlii pyhimystään monenlaisin tapahtuminen ja menoin.
Siihen fiestaan en ole koskaan päässyt, mutta pyrkimys on sekin joskus tehdä.
Siihen asti on tyydyttävä juhlimaan perinteisin menoin areenalla, jossa juhla jatkuu noin kuukauden ja loppuu tänä vuonna sunnuntaina kesäkuun 7. päivä.

768

Kaikki tämän vuoden férian härkätaistelijat jotka oikeasti olisin halunnut nähdä, ovat jo olleet ja menneeet, ja viimeinenkin kiinnostava lopettanut lentoni laskeutuessa, joten oli valittava kolmesta ei-niin-kiinnostavasta päivästä.

Perjantaina tosin Las Ventasilla tehdään ymmärtääkseni historiaa kun El Cid taistelee yksinään kaikkia kuutta härkää vastaan. Hylkäsin kuitenkin sen ajatuksen kun pohdin yhden toreron taistelun seurauksia. Vaihtoehdot ovat että El Cid väsyy ja loukkaantuu, tai ei väsy ja loukkaantuu silti ja homma loppuu lyhyeen, tai että kyllästyn samaan naamaan. Ei kauheesti vaihtelua siis, jos ei torero miellytä. Normaalitaistelussa on kuusi härkää ja kolme toreroa, eli jos joku ei herätä intohimoja, voi seuraava olla parempi.
Varasin siis liput viimeiseksi päiväksi jolloin paikalla kolme nobody-nimeä minulle, vaikkakaan ei ehkä nobodyjä paikalliselle yleisölle. Raportoin myöhemmin, jos jotain raportoitavaa ilmenee.

Satuin huomaamaan sossumediassa mielenkiintoisen ja tuoreen härkätaisteluaiheisen tv-keskustelun ja tarkoitukseni oli vain linkittää se tänne blogiin, mutta lähti taas vähän käsistä.
Studiossa tentattavana Julián López, ”El Juli”, ehkä tunnetuin espanjalainen torero, jolla on tänään myös areenan ainoana torerona hyväntekeväisyyshärkis Cáceres-nimisellä paikkakunnalla. Toivoin, että keskustelussa olisi käsitelty sitä, miksi joku haluaa olla yksinään koko illan taistelemassa, mutta asia vain mainitaan. Perustunee hämäriin machosyihin ja ammatinvalinnan perusteisiin laajemminkin…

Muuten tämä on härkätaistelukulttuuria kadunmiehelle mukavasti raottava keskustelu, jonka linkitän alle. Ainakin espanjankielentaitoiset voivat tutustua. Myös jonkun muun samaan kieliperheen kielen hallinta auttaa ymmärtämään keskustelusta aika paljon.

Opin videopätkästä, että Sevillan areenalla on hartaampi tunnelma kuin mekkaloitsevien madridilaisten keskellä Las Ventasilla, ja Pamplonassa taas yleisö tuppaa El Julin mukaan olemaan niin sanotusti juhlatuulella. Olen siis tietämättäni ollut Madridin Las Ventasilla oikeassa ja luonteenlaadulleni sopivimmassa paikassa.
Muutenkin olen kuullut, että areenoissa ja kaupungiessa on eroja, alkaen siitä että etelämmässä roiskuu veri näyttävämmin päätyen siihen, että katalonialaiset niuhot ovat lajin kieltäneet ajat sitten.

Koska tiedän, ettei edes ihmiseen kohdistuva kidutus herätä yhtä paljon intohimoja kuin mikään eläinrääkkäykseen viittaava, olen varautunut kärkeviin kommentteihin. En kuitenkaan suunnittele vastaamista, koska puolesta-vastaan keskustelu ei yksinkertaisesti kiinnosta minua, enkä ole Suomessa törmännyt  vakavasti otettaviin vasta-argumentteihin.
Oletan nimittäin, että intohimoiset härkätaistelun vastustajat ovat muodostaneet mielipiteensä ainakin käymällä taistelussa.  Näin ei muuten ole asia laita aina Espanjassakaan. Syynä ei välttämättä ole niinkään oletettu eläinrääkkäys,vaan se, ettei härkätaistelu ole cool, in eikä hip nuoremman polven keskuudessa. (Ei muuten ole muodikasta flamencokaan, josta kovasti pidän, ja joka on musiikillisesti ihan eri sfääreissä kuin vaikka tämän päivän espanjalainen pop-musiikki, joka on suomeksi sanottuna aivan persestä ja tuppaa ikävystyttämään ainakin minut kuoliaaksi,siis lukuun ottamatta Enrique Iglesiaksen Bailandoa, johon en näemmä kyllästy.)

Itse olen löytänyt härkätaistelussa penkkiurheilulajin, jossa tapahtuu koko ajan, jossa pulssi nousee, jossa on mahtava tunnelma, joka on demokraattinen sikäli että lippujen hinnat ovat välillä 3 -150 € ja kaikkia on saatavilla, jossa soi hyvä (vaskiin perustuva) perinnemusiikki ja joka on estettisesti erittäin nautinnollista. Sanoin penkkiurheilu vain, jotta tulisin ymmärretyksi. Oikeasti kyseessä on taidemuoto, jonka psyykkinen saldo lajista kiinnostuneelle katsojalle – sen katarttinen lopputulos- on jotain oopperan ja lätkämatsin väliltä.

Alla olevan videon keskustelussa on toimittajan lisäksi kolme ”tentaattoria”, ja aiheena on tämäniltaisen taistelun lisäksi mm. härkätaistelun politisoituminen ja sen puolustamisen tai vastustamisen hyväksikäyttö politiikassa, josta torero ei pidä ja sanoo, että kaikissa puolueissa on sekä taistelun vastustajia että puolustajia.
Ärhäköin keskustelija kyselee El Julilta ”Montako härkää olet tappanut?”. Tähän Ei Juli laskeskelee, että noin ”4000, joista yksikään ei olisi syntynyt ilman härkätaistelukulttuuria”.  Taiteluhärkien kasvatus on aika merkittävä elinkeino Espanjassa ja niiden syömiseen osallistuu lähes koko kansa + turistit, allekirjoittanut mukaan lukien. Lopuista tehdään sitten kenkiä ja laukkuja.

Ja tässä se linkki:

http://www.rtve.es/alacarta/videos/los-desayunos-de-tve/julian-lopez-juli-domingo-sera-dia-muy-especial-encerrarse-seis-toros-maximo-para-torero/3146808.shtml

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s