Kohteessa: Muutama paikka Barcelonassa

Barcelonan tärkeimmän nähtävyyden  Sagrada familia -kirkon olen nähnyt 20 vuotta sitten. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä, paljonko sitä on siinä ajassa saatu paikallisella tahdilla rakennettua, sillä olen jostain kuullut ja ymmärtänyt, että aika paljon. Pelkästään raksan etenemisen takia ei kuitenkaan huvittanut lähteä jonottamaan ja maksamaan suolaista sisäänpääsymaksua. Käyn ensi kerralla, mikäli sellainen tulee.
La Ramblalle ja barrio Goticoon joutuu muutenkin, joten alla muutama muu  mahdollinen käyntikohde, jota  lukija voi harkita, jos sattuu Barcelonaan.

Kirppari

Kävin Encants Vells –kirpputorilla keskiviikkona. Se on auki maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin koko päivän.
Kirrballe pääsee helpoiten ajamalla metrolla Glories -pysäkille. Maan päällä se jo näkyykin ja siitä vaan kadun (ja taas yhden katutyön) yli.
Kirpparin sisäänkäynnillä päivystävistä feissareista pääsee eroon sanomalla, ettei ole paikallinen.
(Se onnistuu sanomalla vaikka Yo no vivo aquí. Averell Daltonilaisittain”jonoviivo akii”. Muistattehan merkkiteoksen Serenadi neljälle Daltonille (Morris & Goscinny)? Eräs lempiteoksistani, jossa serkuksista yksinkertaisin, Averell, opettelee Meksikoon joutuessaan espanjaksi itselleen tärkeimmän lauseen, ”Koska täällä syödään?” , eli Cuando se come aquí, pikkasen pieleen averelliksi”kuakomekiki”.)

kirppis
Kirppiksellä on keskustori ja monta sivukäytävää sekä yläkerran kerrokset, jotka kiertävät alueen.
kirbaa
Kuolinpesiä sun muita kokoelmia myytiin keskellä, käytävillä uudempaa kamaa, rintsikoista (löysin myös pilkullisia! isoin koko 70B, eli se niistä)  päiväpeittojen kautta jakoavaimiin.
Jos kattilankantesi tapaavat hukkua ytai mennä rikki, täällä myydään irtokattilankansia. Mahtavaa! Kattila mukaan, jotta voi sovittaa.
Jos kattilankantesi tapaavat hukkua tai mennä rikki, täällä myydään irtokattilankansia. Mahtavaa! Kattila mukaan, jotta voi sovittaa.

Todella kaunis pysyvämpi kauppa yläkerrassa lähellä ruokapaikkoja.
Todella kaunis pysyvämpi kauppa yläkerrassa lähellä ruokapaikkoja.
Nää tuolithan on ihan klassikoita ja aika kova hinnan saa Suomessa niistä pulittaa. Kyselen hintoja vasta, jos joskus tulen Espanjaan pakulla.
Nää tuolithan on klassikoita, sekä pyöreäselkäisenä että suorakuutio-selkänojilla ja lupaan, että Suomessa niistä saa pulittaa enemmän kuin täällä. Kyselen tarkemmin hintoja, jos joskus tulen Espanjaan pakulla.
Tässä olivat ostakseni. Kolmea koristenauhaa, euron metrihintaan. Liittyy yhteen farkkuprojektiin...
Tässä olivat ostakseni. Kolmea koristenauhaa, euron metrihintaan. Liittyy yhteen farkkuprojektiin…

Barceloneta

Kauneimpana päivänä kävin bussilla  Barcelonetassa ihmettelemässä rantaa. Se on jonkinlaisesta vuosisatojen kuluessa paikalle ajautuneesta matskusta muodostunut niemenkärki, jossa on sekalainen mix alkuasukkaita ja turisteja sekä paljon rantaviivaa.
Hotellista olisi respan mukaan kävellyt kuulemma yli puoli tuntia. Sain ohjeet mennä bussi D2:llä Avenida Parallelilta (katalaaniksi Avenguda Paral-lel tai jotain sen tyyppistä.) etelään päin. Odotin bussia ehkä minuutin, ja keskipäivän aikaan se oli puolityhjä ja istumapaikkansa sai valita. Valitsin väärän puolen ikkunapaikan, jossa ei ollut paljoa nähtävää sitten kun päästiin meren äärelle, mutta en kehdannut vaihtaa rannan puolelle, koska viereeni istui papparainen, enkä halunnut hänen ajattelevan, etten kestä pappaseuraa.

Itse alue on aika iso, ranta on suurkaupungin rannaksi reilun kokoinen ja kävelykadut leveät. Rannalla on jotenkin ahdistavan väljää.

067

Piilokuba by Galaxy3: Ei ikinä uskoisi koska ei näe, mutta palmussa on papukaijoja.
( Piilokuva by Galaxy3:n romu: Ei ikinä uskoisi kun ei näe, mutta palmussa on  papukaijoja. Olivat vöriltään vihreitä, eli paljaalla  silmälläkään ei heti löytänyt.

Söin lounaan rannalla, koska halusin ottaa aurinkoa ja katsella papukaijoja palmuissa.  Jälkikäteen harmitti, koska lounas (grillatut jättikatkikset, gambas a la plancha) jätti toivomisen varaa ja pienen kävelymatkan päässä olisi ollut kansanomaisempiakin paikkoja, joista pidän enemmän, tosin ilman meri- tai muutakaan näköalaa. En ottanut menu del díaa koska pidin sitä kalliina. Normi kahvi (café solo eli espresso) tosin oli niin hyvää että otin toisenkin. Suomen oloihin palaamista helpottava auringon imeminen onnistui kuitenkin varsin hyvin.
Pitkällä rannalla on paljon ravintoloita, ja moni näytti ihan lupaavalta. Barcelonetassa pitäisi oleman hyviä, joskin tyyriinpuoleisia kalaravintoloita. Rannalla oli joitakin auringon ottajia, ei sentään uimassa marraskuun alkupäivinä.

Rannalla oli mamma. Valistunut arvaukseni on, ettei ollut paikallinen.
Rannalla oli mamma. Ei tainnut olla paikallisia.

Sisempänä on viehättäviä kujia ja kiinnostavia vanhojen ukkojen baareja. Katutöitä on paljon käynnissä sielläkin, vaikkakin ranta vaikutti olevan valmis. Jos olette samanlaisia matkailijoita kuin minä, syökää sivukujilla mahdollisimman epäilyttävän näköisessä baarissa, jos arvostatte statusta, menkää rannalle syömään ”hienommin”.
Silmiin pistivät amerikkalaiset woodyalleninsä nähneet vickychristinabarcelona-tyttökaverukset. Hietä oli niin paljon, että se oli ihan noloa! Amerikkalaisethan puhuvat aina, kovaan ääneen ja tyhmiä juttuja, niin ettei heistä voi erehtyä. En kehdannut kuvata kuitenkaan.
Hain yhdestä kahvilasta vermutin, johon olen nyt viime aikoina Espanjassa pyörineenä jotenkin mieltynyt, varmaankin koska se on niin helvetin hyvää.
Kahvilan edessä oli pöytiä, joissa toimiston porukka lounasti. Kaikilla oli tupperwareissa omat eväät ja kahvilasta haettiin juoma viereen. Hyvältä näytti.

Ota omat eväät: tulee halvemmaksi. Toimiston pojat ja tytöt lounaalla rannassa.
Ota omat eväät, tulee halvemmaksi. Toimiston pojat ja tytöt alaoikealla lounaalla.

Lisää ravintoloita on Paseo Joan de Borbólla, jota pitkin pääsee metrolle. Samaisen paseon kärjen päässä, eli metrolta poispäin, on teleferico -gondolihissin pysäkki, joka menee Montjüicille. Hinta ajelulle näkyi olevan noin 16 euroa. Itselläni on paha korkeanpaikankammo ja muistissa  Linnanmäen valokarnevaaleilla muutama viikko sitten maailmapyörässä koetut kauhun hetket, joten ei tullut mieleenkään kokeilla. Olen käynyt sillä 20 vuotta sitten, mutta muistaakseni silloin sinne mentiin pikkuisella junalla, joka ei aiheuta minulle ongelmia. Kauniina päivänä kannustan kokeilemaan, jollei ole fobioita. On siellä ylhäällä jotain nähtävääkin; linnoitus, museota, ruokaa, juomaa ja sen sellaista.

Ainoa kuvistani, jossa teleférico vilahtaa. Otettu hotellin katolta. Ihottavan korkealla menee, toi pieni piste keskellä kuvaa.
Ainoa kuvani, jossa teleférico vilahtaa. Otettu hotellin katolta. Inhottavan korkealla! Se on toi pieni piste laatikkomaisesta  talosta himpun oikealle.

Juoksin lähtöpäivänä vielä tunnissa läpi kaupungin historian museon

Museu D´historia de Barcelona, MUCBA, on Jaume I -metropysäkin vieressä. Seitsemän euroa sisään, lippu voimassa vuoden. Roomalainen kaupunki vuodelta nolla on kaivettu sinne ihmeteltäväksi.
Teoriassa hyvin samanlainen systeemi kuin Turun Åboa Vetus, mutta paljon isompi ja kattavampi. Nähtävänä on kauppaa, kämppää, viemäriä, palatsia, hallintorakennusta, tietä ja viinitehdasta parin tuhannen vuoden takaa. Aika mahtava. Olisin viihtynyt pitempään mikäli aikatauluni olisi sallinut ja suosittelenkin varaamaan museokäyntiin ainakin pari tuntia.
Itse kävin lauantaina, joka vaikuttaakin olevan sunnuntain lisäksi päivä, jolloin pääsee lähes kaikkialle. Museo levittäytyy muuallekin kaupunkiin, mahdolliset muut kiinnostavat kohteet löytyvät saman linkin päästä, itse en perehtynyt niihin tarkemmin. Kaikki kohteet eivät ole aina auki, tästä linkistä voi tarkistaa: http://museuhistoria.bcn.cat/ca/node/87 

Kartta roomalaiseen kaupunkiin maan alla.
Kartta roomalaiseen kaupunkiin maan alla.

Alla olevat eivät ole alienin munia, vaan ruukkuja joissa tehtiin suolakalaa ja garumia, joka oli roomalaisten suosima thaimaalaista tai vietnamilaista kalakastiketta vastaava ruoka-aine. Valmistettiin käyttämällä kalaa ja kuulemma haisi äklölle, mutta maku oli miedohko.

Säilyketehdas.
Säilyketehdas.
Palatsin kaunista mosaiikkilattiaa pääsi katsomaan lasisen sillan läpi.
Roomalaisen palatsin kaunis mosaiikkilattia näkyy lasisen sillan läpi.
Tästä meni portaita kohti roomalaisten tie, jota pääsee maan alla katsomaan.
Tästä meni portaita kohti roomalaisten tie, jota pääsee maan alla katsomaan.

Keskiaikaista rekvisiittaa ja visigoottien aikaa ynnä muuta on tarjolla sitten kun tullaan maan alta yläkertaan. Hienoja juttuja nekin, mutta en ehtinyt enää opiskella kun piti ehtiä lennolle.

Keskiaikaisen freskon aika hyvin säilyneet jämät.
Keskiaikaisen freskon aika hyvin säilyneet jämät.
Tässä on sali, jossa Kolumbus EHKÄ vastaanotettiin Amerikan-reissultaan.
Tässä on sali, jossa Kolumbus EHKÄ vastaanotettiin Amerikan-reissultaan.

109

112

Tällainen hieno käytävä köynnöksineen vei ulos museon keskiaikaosan sisäpihalta.

Bonukset

eli muutama itsensä toivon mukaan selittävä kuva, josta en viitsi tarinoida:

Goottilaiskaupungissa sijaitsevan valtavan ja hineon Tuomikirkon katto alhaalta kuvattuna.
Goottilaiskaupungissa sijaitsevan valtavan ja hineon Tuomikirkon katto alhaalta kuvattuna.
Laulaminen kielletty.
Laulaminen kielletty. Baari Carrer Paulla. Siellä oli ihanan kuvauksellisesti hilseilevät maalit katossa ja seinissä.
Ihmeiden ihme! Hylly lähes täynnä somalaisille tuntemattomia viinoja!
Ihmeiden ihme! Hylly täynnä lähes yksinomaan suomalaisille tuntemattomia ihme viinoja!
Mua on aina naurattanu tää Risto. nimi muutettu, oikea nimi Rivardo. Hän on Espanjalainen mediapersoona, ei tietääkseni katalaani. Tapasimme myös Gambialaisen, jolla oli Satu-niminen sisar.
Mua on aina naurattanu tää Risto. Nimi muutettu, oikea nimi Ricardo. Hän on näkyvä espanjalainen mediapersoona, ei tietääkseni katalaani, eikä siis liity käsiteltävään asiaan sitenkään. Tapasimme myös gambialaisen, jolla oli Satu-niminen sisar.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s