Mikä Sherlockin kolmoskaudessa on vikana

Uuden Sherlockin sitcom-vaikutteinen kolmoskausi on nyt nähty Suomessa kokonaan. En ole perin juurin pettynyt, mutta jäin kaipaamaan aiempien kausien jännityselementtejä, nopeutta ja selkeämpää draaman kaarta.

On vaara, että sarja kompastuu omaan suosioonsa ja siitä tulee, jollei sitcom, niin ihmissuhdeasioita ruotiva saippuasarja.

Tällä kaudella nähtiin polttarit, häät ja seurustelun esittämistä. Nähtävästi mikä tahansa juonenkäänne kelpaa, jos sillä voi perustella B. Cumberbatchille suutelukohtauksen.

Mukaviakin yllätyksiä nähtiin: jurrinen Sherlock oli yhtä inhimillisen urpo kuin tavalliset kuolevaiset Jurri-Petterit! Watsonin Mary-vaimoa näyttelevä Amanda Abbington on ihastuttava! Hahmolla on oma persoonansa, hän on nokkela ja vaikuttaa nähdyn perusteella itsenäiseltä. Aktiivisia naisia, oman elämänsä subjekteja, ei ole liikaa brittituotannoissa. Toivottavasti hahmosta tulee niin suosittu, että sille annetaan lisätilaa seuraavilla kausilla.

Esteetikkona paneudunkin hetkeksi ulkonäöksellisiin seikkoihin, joiden merkitystä ei näköruudulla voine aliarvioida: Maryn ulkonäkö ei häikäise, mutta hän on viehättävä ja hauskannäköinen. Sama muuten pätee koko henkilögalleriaan, mikä osaltaan parantaa jokaisen hahmon uskottavuutta. Hahmot ovat lähestulkoon normaalin ihmisen näköisiä. Tämä toki on osattu Englannissa ennenkin.

En puhu nyt tietenkään itse Sherlockista eli Cumberbatchistä,jonka kasvot nimenomaan häikäisevät kaikessa omituisuudessaan. Siinäpä kasvot, joista ei saa silmiään irti, ja joissa ei ole mitään tylsää! Sellaisia ei ole koskaan liikaa. Mieleen jäävät kasvot ovat luonnenäyttelijälle varmasti ihan hyödyllinen ominaisuus, vähän kuin kova ääni oopperalaulajalle. Katseen kiinnittävistä mielenkiintoisista kasvoista hakemalla mieleen tulee toinen britti Malcom McDowell ja Suomesta Maria Järvenhelmi.  Onneksi Cumberbatch voi halutessaan olla myös perinteisemmän komea ja seksikäs, kuten kaikki Star Trek Into Darknessin nähneet tietävät.

Pahikset ovat olleet epätasaisia aikaisemmilla kausilla. Kaiholla muistelen Phil Davisin huomaamatonta taksikuskia ensimmäisellä kaudella. Nyt antoi toivoa Mads Mikkelsenin tuntemattomampi isoveli Lars, joka oli kylmempi pahis kuin tuulilla käyvä Moriarty, jota näyttelevän Andrew Scottinnaukuva puhemaneeri onnistui lähinnä ärsyttämään. Moriartylle tekikin aiemmilla kausilla mieli vetää Molly Hooper -tyyppinen litsarisarja naamaan ja huutaa että kerää ittes, mies ja ole paha! Moriarty tekee paluun ensi kaudella, annettiin kolmoskauden viimeisessä osassa ymmärtää. Mieluummin näkisin uuden ja pahemman pahiksen. Tai uuden näyttelijän Moriartyn roolissa.

Käsikirjoittajat eivät nähtävästi olleet tähän hätään keksineet tarpeeksi hyvää tarinaa Sherlockin itsemurhan lavastukselle. Selittämättä jättämistä pidän elegantimpana ratkaisuna kuin ankean ja antiklimaattisen selityksen tarjoamista. Sherlockin lanttu on yksi terävimpiä fiktiivisten dekkareitten historiassa, joten toivon että totuus selviää ja tulen vielä yllättymään. Toivotan inspistä ja jään odottamaan, josko jäbät osais kreaa jotain mahtavaa ensi kaudeks. Tai sitä seuraavaksi.

Tässä muuten vielä YouTube video, jossa superdekkarin tehtäviin siviilissä joutuva näyttelijä ratkaisee hedelmien arvoituksen. Yritin pidättäytyä linkkaamasta tätä. En pystynyt, koska se on niin nerokas. https://www.youtube.com/watch?v=-7jS7X-2ggA

Aloitan bloggauksen varovasti tyhjänpäiväisellä aiheella, josta suuttuvat korkeintaan jotkut Sherlock-fanit. Saatan jatkossa heittäytyä myös nk. analyyttiseksi samasta aiheesta, joten jos asia kiinnostaa, kannattanee pysyä kuulolla. Koska valtaisaan lukijakuntaani epäilemättä tulevat kuulumaan myös Britannian parhaat käsikirjoittajat ja koska ensimmäinen teksti käsittelee heitä ja sisältää heille aivan korvaamattoman arvokasta palautetta (elikkä feedbäkkiä), tein postauksen myös englanniksi ja yritän keksiä sille luontevan paikan blogissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s